people at theater

Viaţă de artist

Andrei Şerban şi Maia Morgenstern dezvăluie o parte din secretele meseriei de artist şi prezintă întâlnirile memorabile care le-au schimbat destinul

Viaţa şi creaţia actorilor de teatru şi de film, dar şi a regizorilor, cei care au imaginat spectacolele şi le-au prezentat în faţa publicului, au fascinat întotdeauna. Fiecare dintre noi am dorit la un moment dat să vedem cum se face un spectacol, cât lucrează un regizor, dar şi un actor pentru un rol. Cărţile în care marii actori sau regizori dezvăluie o parte din secretele meseriei şi din întâlnirile memorabile care le-au schimbat destinul din punct de vedere profesional sunt interesante pentru că în felul acesta spectatorii pot pătrunde într-o lume la care altfel nu ar avea acces. Astăzi vă propun spre lectură două titluri semnate de doi artişti importanţi – Andrei Şerban şi Maia Morgenstern – şi sper ca ele să vă bucure şi să vă ofere clipe plăcute de relaxare.

„Niciodată singur. Fragmente dintr-o galerie de portrete”, de Andrei Şerban, publicată la Editura Polirom.
Cartea prezintă o galerie de artişti români şi străini cu care regizorul Andrei Şerban a lucrat de-a lungul timpului. Andrei Şerban a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti, apoi a fost invitat cu o bursă Ford la New York, la Teatrul La MaMa, după care a studiat un an cu Peter Brook la Centru Internaţional de Cercetări Teatrale din Paris. În scurt timp a ajuns unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru şi operă din lume, cu o carieră remarcabilă în Statele Unite ale Americii şi Europa. „Piesă cu piesă, Andrei Şerban compune un mozaic al artiştilor străini şi români pe care i-a cunoscut, o frescă personală a lumii culturale, cu punctele ei forte şi vulnerabilităţile mai puţin ştiute. Nume mari din lumea artei sunt evocate nu doar din perspectiva regizorului, ci şi a omului care a cunoscut alţi oameni”, notează Toma Pavel în „Cuvântul înainte” al volumului. Peter Brook, Ellen Stewart, Meryl Streep, Pina Bausch, Liviu Ciulei, Radu Beligan, Ingmar Bergman şi Andrei Tarkovski se numără printre personalităţile pe care Andrei Şerban le revizitează şi cărora le-a făcut „portrete cu precizie şi afecţiune autobiografică reunindu-i într-o carte scrisă tocmai departe de ei şi de fervoarea agitată a repetiţiilor”, după cum arată George Banu.

„Nu sunt eu”, de Maia Morgenstern, publicată la Editura Litera.
În această autobiografie, actriţa Maia Morgenstern împărtăşeşte publicului crâmpeie din viaţa sa de pe scenă, de persoană publică şi din intimitatea căminului său. Scrisă sub forma unui jurnal, cartea reuneşte amintiri din copilăria artistei, legate de părinţi şi rude, de anii de studiu, dar şi de prieteni, cu secvenţe din experienţele trăite în teatru şi film de-a lungul carierei sale. Maia Morgenstern a absolvit Institutul de Teatru şi Artă Cinematografică în anul 1985, la clasa profesorului Dem Rădulescu. A fost repartizată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, după care a revenit la Bucureşti unde joacă la Teatrul Evreiesc de Stat şi la Teatrul Naţional. A realizat proiecte artistice de anvergură atât în teatru, cât şi în film, fiind distinsă cu numeroase distincţii. „Cartea are un titlu provocator și se numește incitant «Nu sunt eu» (Editura Litera, 2020) – pentru ca, atunci când se termină călătoria lecturii noastre, să deslușim fără putință de tăgadă că Maia Morgenstern nu poate fi decât Maia Morgenstern. Și nimeni altcineva. Care să joace rolul ei. Rolul ei de a fi ea însăși. Nu avem o construcție lineară și riguros edificată, ci fulgurații de moment, gânduri, idei, reverii, amintiri, note de moment sau de ultimă oră, zi, un fragmentarism disipat organic care se coagulează într-o extrem de solidă spovedanie. Mărturie. Asumată. Eu sunt eu. Maia Morgenstern. Și depun mărturie despre mine, despre părinții mei, copiii mei, rudele, poporul evreu căruia îi aparțin și cel român în mijlocul căruia am tot trăit de bune decenii”, scrie Bedros Horasangian într-o cronică referitoare la carte. Avem în faţă o carte de citit „cu emoţie şi participare, pentru care Maia Morgenstern merită toate gratulaţiile noastre”, conchide Bedros Horasangian.