Distincţii pentru marii scriitori ai lumii

Meritele unor autori contemporani au fost recunoscute în mod oficial:

Mario Vargas Llosa a fost ales membru al Academiei Franceze

Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2010, a fost ales, recent, membru al Academiei Franceze în ciuda vârstei sale, de 85 de ani, mai înaintată decât permite statutul forului. Celebrul autor a primit 18 voturi la finalul primului tur, iar candidatura sa a fost acceptată de Academia Franceză deşi, începând cu 2010, candidaţii trebuie să aibă mai puţin de 75 de ani pentru a putea fi aleşi. Mario Vargas Llosa nu a publicat niciodată în franceză, dar vorbeşte fluent limba întrucât a imigrat la Paris în 1959. Opera sa, tradusă în principal la Editura Gallimard, este vastă, şi cuprinde de la romanul „La Ville et les Chiens”, publicat în 1966, la „Temps sauvages”, apărut în 2021. A fost primul scriitor străin care a fost publicat din timpul vieţii în prestigioasa colecţie „Pléiade”, în 2016.

Poşta canadiană a lansat un timbru cu efigia scriitoarei Margaret Atwood

Poşta canadiană a lansat, de curând, un timbru cu efigia scriitoarei Margaret Atwood, pentru a marca cei 60 de ani de carieră ai romancierei cunoscută mai ales pentru romanul ei „The Handmaid’s Tale” („Povestea slujitoarei”). Timbrul prezintă un portret al scriitoarei cu ochii închişi şi cu o mână pe obraz, alături de versul „A word after a word after a word is power” („Cuvânt, după cuvânt, după cuvânt este putere”), din poemul său „Spelling”. Romanciera a declarat că lansarea acestui timbru este o „onoare neaşteptată”. Margaret Atwood a fost recompensată în anul 2000 cu Booker Prize pentru romanul „The „Blind Assassin” („Asasinul orb”). De-a lungul carierei, aceasta a scris patruzeci de romane, culegeri de poezii şi eseuri critice în care analizează locul femeii în societate.

Clara Dupont-Monod a fost recompensată cu Premiul Goncourt al Liceenilor pe 2021

Scriitoarea Clara Dupont-Monod a fost recompensată, recent, cu Premiul Goncourt al Liceenilor pe 2021, pentru romanul „S’adapter”, care prezintă povestea unui copil cu dizabilităţi şi care a fost inspirată din experienţa personală a autoarei în vârstă de 48 de ani. Romanul a fost ales din cinci cărţi finaliste de un juriu format din 13 liceeni din întreaga Franţă şi a primit opt voturi. Anul trecut, distincţia a fost acordată într-o ceremonie virtuală scriitoarei Djaili Amadou Amal, pentru romanul său „Les Impatientes” („Nerăbdătoarele”), care prezintă condiţia femeii în zona subsahariană a Africii. Premiul Goncourt al Liceenilor a fost creat în urmă cu 33 de ani în oraşul Rennes, fiind o excelentă iniţiativă de natură să stimuleze gustul pentru lectură în rândurile tinerilor.

Sursa: Agenţia Agerpres