Veşti bune din lumea artistică

Chiar dacă Organizaţia Naţiunilor Unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură (UNESCO) a cerut, recent, într-un raport privind politicile culturale, condiţii mai bune de lucru în sectorul culturii, care a fost grav afectat de criza coronavirusului, din acest domeniu primim şi veşti bune la început de an. Iată-le!

Silviu Purcărete, Mihai Mănuţiu, Victor Ioan Frunză şi Alexandru Dabija, invitaţi să monteze la Teatrul Naţional în 2022

Regizorii Silviu Purcărete, Mihai Mănuţiu, Victor Ioan Frunză şi Alexandru Dabija sunt invitaţi să monteze spectacole la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” în 2022, a anunţat Mircea Rusu, managerul interimar al instituţiei, într-o conferinţă de presă. Premierele spectacolelor puse în scenă de renumiţii regizori vor avea loc în perioada iunie-octombrie 2022. Astfel, „Cei drepţi” de Albert Camus, regia Mihai Mănuţiu, va avea premiera estimată în luna iunie; „Mizantropul” de Moliere, regia Silviu Purcărete – premiera estimată spre finalul anului sau ianuarie 2023, la Sala „Ion Caramitru”; „Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard, un remake cu Marcel Iureş, în regia lui Alexandru Dabija – premiera estimată în luna octombrie, la Sala Studio; şi Victor Ioan Frunză – cu un proiect al cărui titlu urmează să fie anunţat ulterior. Totodată, Mircea Rusu a anunţat şi intenţia de a-l invita să monteze la Teatrul Naţional pe regizorul Andrei Şerban, lucru care este aşteptat să aibă loc în 2023.

Dirijorul Simon Rattle a fost recompensat cu Crucea Federală de Merit în Germania

Dirijorul Simon Rattle a fost recompensat, recent, în Germania, cu una dintre cele mai înalte distincţii ale acestei ţări. Preşedintele statului, Frank-Walter Steinmeier, i-a acordat artistului „deosebit de merituos” Marea Cruce de Merit cu Steaua Ordinului de Merit în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Bellevue din capitala Germaniei. În discursul său, celebrul muzician a rememorat momentul în care a auzit pentru prima dată în calitate de dirijor sunetul Filarmonicii din Berlin, la cârma căreia s-a aflat între 2002 şi 2018. „Nu a venit o notă spre mine, ci m-au inundat valuri de sunet. M-am simţit ca şi cum în acel moment mi-aş fi găsit vocea”, a afirmat artistul. Dirijorul a adus, de asemenea, un omagiu Berlinului, unde a petrecut 16 ani ca director artistic al Filarmonicii şi unde şi-a clădit un cămin alături de familie. „Nu este o exagerare să spunem că iubim Berlinul”, a recunoscut acesta. În prezent, Simon Rattle se află la conducerea Orchestrei Simfonice din Londra şi urmează să preia conducerea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze în 2023.

Noua directoare a Muzeului Luvru îşi propune să redea farmecul „celui mai frumos muzeu din lume”

france landmark lights night
Photo by Pixabay on Pexels.com

Laurence des Cars, noua directoare a Muzeului Luvru, îşi propune să redea farmecul „celui mai frumos muzeu din lume”, punând accentul pe „calitatea” vizitelor. „Îmi doresc ca toată lumea să redescopere Luvrul, îmi doresc să-i redau farmecul, este cel mai frumos muzeu din lume, este datoria noastră de a fi creativi, inventivi, păstrând respectul pentru amplasament şi istoria extraordinară a colecţiilor sale, pe care să ştim să le interogăm astfel încât să se adreseze unui public cât mai divers”, a declarat Laurence des Cars, cu prilejul primei întâlniri cu presa, la şase luni de la instalarea în funcţie. Muzeul Luvru deţine 37.000 de opere de artă şi a fost vizitat de aproape 10 milioane de persoane anual înaintea crizei sanitare. În 2021 peste trei milioane de vizitatori au rămas fideli celui mai mare muzeu din lume. Noul manager doreşte să sporească numărul intrărilor în Luvru, de pe toate laturile, şi prelungirea programului de vizitare până la sfârşitul zilei.

Un film biografic despre Michael Jackson va fi realizat de producătorul Graham King

Producătorul lungmetrajului „Bohemian Rhapsody”, Graham King, va realiza un film biografic despre viaţa şi cariera celebrului cântăreţ Michael Jackson, informează revista Variety. Intitulat „Michael”, filmul va fi produs de Graham King şi de cei doi executori ai fondului ce administrează averea lui Michael Jackson, John Branca şi John McClain. Scenariul peliculei va fi scris de John Logan, iar producţia va fi distribuită pe plan mondial de către compania Lionsgate. Filmul va oferi spectatorilor o analiză profundă a complicatului artist, care a ajuns să fie cunoscut prin sintagma „regele muzicii pop”. Lungmetrajul „va include imagini cu unele dintre cele mai legendare interpretări ale cântăreţului Michael Jackson şi va prezenta o opinie avizată şi bine documentată despre evoluţia artistică şi viaţa personală a cântăreţului”, se arată în comunicatul de presă al producătorilor. Michael Jackson a lansat de-a lungul carierei numeroase piese care au devenit celebre şi care au marcat profund evoluţia muzicii pop.

Plan de investiţii de 200 de milioane de euro în atracţii culturale

buildings italy colosseum big city
Photo by Tom D’Arby on Pexels.com

Italia vrea să investească aproape 200 de milioane de euro în atracţiile culturale situate pe teritoriul său, a anunţat Ministerul Culturii. Practic, aproximativ 186,3 milioane de euro vor fi destinaţi unui număr de 38 de proiecte preconizate pe teritoriul ţării şi aproape 12,8 milioane de euro pentru achiziţionarea unor noi proprietăţi în patrimoniul statului. Colosseumul din Roma, faimoasa bazilică San Marco din Veneţia şi Palatul Regal din Napoli se numără printre siturile propuse pentru revitalizare. „Revitalizarea şi valorificarea patrimoniului cultural este una dintre axele fundamentale pe care se bazează creşterea economică şi socială a ţării”, a afirmat Dario Franceschini, ministrul Culturii. Lucrările de renovare şi revitalizare au drept scop garantarea competitivităţii Italiei, ţară a vestigiilor romane şi a artei culinare renumite pe plan global, în demersul de a-şi spori oferta de turism cultural.