Admirația pentru marii artiști ai lumii este vie în ciuda vremurilor tulburi
Talentul și libertatea îi caracterizează cel mai bine pe marii artiști. Miguel de Cervantes, Pablo Picasso și Maria Callas, fiecare în parte și toți împreună, și-au exersat talentul și libertatea interioară în opera pe care ne-au lăsat-o moștenire. Interesul pentru creația lor continuă să fie unul crescut pentru că și în contemporaneitate oamenii își doresc același lucru.
Scriitorul Luis Mateo Díez a fost recompensat cu Premiul Cervantes
Poetul, romancierul şi eseistul Luis Mateo Díez a fost recompensat, recent, cu Premiul Cervantes, informează AFP. „Juriul tocmai i-a acordat lui Don Luis Mateo Díez Premiul Miguel de Cervantes 2023 pentru literatură în limba spaniolă”, a anunţat ministrul Culturii din Spania, Miquel Iceta. În valoare de 125.000 de euro, Premiul Cervantes este cea mai prestigioasă distincţie pentru literatura de limbă spaniolă. „Este minunat să fiu premiat”, a declarat Luis Mateo Díez în cadrul unei conferinţe de presă la Madrid. Premiul îi va fi înmânat pe 23 aprilie, data morţii lui Miguel de Cervantes, la Universitatea din Alcalá de Henares, oraşul de lângă Madrid unde s-a născut autorul lui „Don Quijote” în 1547. Până acum, premiul a mai fost acordat unor autori precum Alejo Carpentier, Jorge Luis Borges, Adolfo Bioy Casares, Mario Vargas Llosa, Guillermo Cabrera Infante, Álvaro Mutis, Carlos Fuentes, Nicanor Parra şi, în 2022, poetului venezuelean Rafael Cadenas.
Un tablou de Pablo Picasso a fost vândut cu 139,3 milioane de dolari
Casa Sotheby’s a vândut, de curând, în cadrul unei licitații desfășurate la New York un tablou creat de Pablo Picasso, „Femme a la montre”, cu suma de 139,3 milioane de dolari, cu tot cu taxe, informează AFP. Tabloul din 1932 o înfăţişează pe una dintre partenerele artistului spaniol, pictoriţa Marie-Thérese Walter, şi fusese estimat la peste 120 de milioane de dolari. Marie-Thérese Walter a fost „muza de aur” a lui Picasso, artistul cunoscând-o în 1927 la Paris, pe când era căsătorit cu balerina Olga Koklova. Un alt Picasso („Nu au plateau de sculpteur”) din 1932 s-a vândut în 2010 cu aproximativ 106 milioane de dolari de către casa de licitaţii Christie’s. De altfel, artistul are până acum cel puţin şase tablouri evaluate la peste 100 de milioane de dolari. Recordul absolut pentru un Picasso este deţinut de „Les femmes d’Alger (Version ‘O’)”, vândut pentru 179,4 milioane de dolari. Acest ulei pe pânză pictat în 1955 este cea mai scumpă operă de artă modernă vândută vreodată la licitaţie.
Papa Francisc va lansa o nouă carte în primăvara anului 2024
Papa Francisc va lansa în primăvara anului 2024 o nouă carte, „Life, My Story Through History” („Viaţa, povestea mea prin istorie”), a anunţat recent grupul editorial HarperCollins. Volumul descrie viața, experiențele personale și amintirile suveranului pontif, fiind structurat în jurul unor evenimente globale majore. „Această carte a fost scrisă pentru ca oamenii, în special cei tineri, să poată asculta vocea unei persoane în vârstă şi să reflecteze asupra lucrurilor pe care le-a experimentat planeta noastră, pentru a nu repeta greşelile din trecut”, a declarat Papa Francisc. Suveranul pontif examinează evenimente precum declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial în 1939, când el avea vârsta de trei ani, lovitura de stat militară din Argentina din anul 1976 şi căderea Zidului Berlinului din 1989. Totodată, înaltul prelat abordează şi alte momente care au schimbat lumea, de la bombele atomice lansate asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki până la criza financiară din 2008 şi pandemia de COVID-19.
Filmul debutului Mariei Callas la Paris, convertit în imagini color
Filmul „Callas – Paris, 1958” va transporta publicul cu 65 de ani în urmă, în seara în care legendara interpretă de operă Maria Callas i-a uimit pentru prima dată pe spectatorii din Paris, informează Reuters. La concertul de trei ore susţinut la Opera din Paris s-au numărat personalităţi precum Charlie Chaplin, Brigitte Bardot, ducele şi ducesa de Windsor, dar şi preşedintele francez René Coty. Regizorul Tom Volf a reușit să restaureze cu minuţiozitate rolele de film date uitării, în condițiile în care recitalul a putut fi văzut până acum doar în alb-negru. El a obţinut rolele originale pe 16 milimetri ale transmisiunii abia în 2021, după ce a aflat că artista le-a păstrat şi le-a depozitat într-un subsol. „A fost o mare surpriză, pentru că se credea că singura copie existentă este versiunea binecunoscută, alb-negru, prăfuită, veche, o copie la a doua sau a treia mână’”, a explicat Tom Volf. Recitalul legendarei artiste include arii precum „Casta Diva” din opera „Norma”, de Bellini, „Miserere” din opera „Il Trovatore” de Verdi şi o interpretare completă a actului al doilea din opera „Tosca”. Filmul va fi lansat în cinematografe în circa 40 de ţări în perioada noiembrie-decembrie, ca o celebrare a centenarului naşterii Mariei Callas.
British Museum își va digitaliza întreaga colecţie
British Museum a anunţat, recent, că intenţionează să îşi digitalizeze întreaga colecţie, după ce a raportat în luna august că aproximativ 2.000 de artefacte au fost furate sau au dispărut din depozitele şi spaţiile sale expoziţionale, informează Reuters. „Am luat măsuri pentru a îmbunătăţi securitatea şi suntem acum încrezători că un astfel de furt nu se mai poate repeta. Dar nu putem şi nu trebuie să presupunem că securitatea colecţiei, într-un sens mai larg, poate fi asigurată închizând pur şi simplu totul. Sunt convins că cel mai important răspuns în faţa furturilor constă în creşterea accesului”, a declarat Mark Jones, directorul interimar al British Museum, într-un comunicat. De altfel, preşedintele muzeului, George Osborne, a fost chestionat de comitetul pentru Cultură, Media şi Sport din Parlamentul britanic cu privire la modul în care furturile au fost comise şi despre măsurile luate pentru a se asigura că astfel de incidente nu se vor mai repeta. Digitalizarea ar urma să dureze cinci ani, în contextul în care 2,4 milioane de înregistrări trebuie să fie încărcate online sau actualizate. Colecţia British Museum totalizează cel puţin 8 milioane de obiecte de artă.
Sursa: Agenția Agerpres