Bunul cel mai de preţ din lume

Schimbarea stilului de viaţă este esenţială dacă vrem să trăim mult şi frumos

Am oscilat multă vreme în privinţa primului subiect pe care să-l abordez în 2024 în acest spaţiu deschis dialogului şi ideilor care este inluminilerampei.ro şi care a devenit locul meu de muncă în ultimii patru ani. Am vrut să vorbesc despre dorinţe, despre obiective şi planuri la început de an, dar mi-am dat seama că toate acestea sunt în zadar dacă nu avem sănătate, dacă nu suntem bine noi cu noi. Nicio dorinţă, niciun obiectiv sau plan stabilit în prealabil nu se poate realiza dacă nu suntem sănătoşi. Nu pot să neg nici faptul că evenimentele petrecute în familia mea m-au marcat profund şi m-au făcut să-mi îndrept atenţia spre acest domeniu. Acum sunt dornică să ştiu mai multe despre chestiunile medicale decât eram înainte. Am înţeles că sănătatea este fundamentală în viaţa noastră şi este cea care ne determină întregul parcurs personal şi profesional. Fără ea totul este vorbă în vânt…

Multe generaţii au fost crescute cu principiul „mie nu-mi se poate întâmpla nimic, eu sunt sănătos tun”, numai că realitatea demonstrează de multe ori altceva. Oricând ne putem confrunta cu o problemă de sănătate. Nimeni nu este scutit şi nu este invincibil. Este doar o aparenţă faptul că suntem sănătoşi. Cel mai probabil avem o problemă pe care nu o cunoaştem, ne este teamă să o aflăm şi lăsăm timpul să treacă, fiind convinşi că ea se va rezolva de la sine. Din păcate, nu se întâmplă aşa. Cu timpul boala se poate agrava şi mai mult dacă nu suntem atenţi la semnalele pe care organismul ni le transmite, iar rezultatul poate fi unul nefericit pentru familiile noastre. Corpul în desăvârşita lui perfecţiune ne avertizează atunci când ceva nu merge bine, iar noi ar trebui să nu ignorăm mesajele pe care le primim. Orice afecţiune netratată în mod corespunzător ne scurtează viaţa, fie că acceptăm sau nu, producând durere şi suferinţă persoanelor dragi. Graniţa dintre viaţă şi moarte este foarte fină şi ar trebui să o abordăm cu responsabilitate. Nu ar trebui să o luăm uşor, să glumim pe seama ei şi să ne considerăm puternici pentru că putem avea surprize atunci când ne aşteptăm mai puţin.

Corpul nostru este o maşinărie perfectă, dar pe care noi nu o cunoaştem. Şi din această cauză o stricăm. Fiecare parte a corpului funcţionează perfect dacă i se oferă ceea ce are nevoie. Din acest motiv, este bine să mâncăm uşor, să bem apă, să facem mişcare, să ne odihnim suficient, să nu ne suprasolicităm mintea şi trupul. Sfaturile medicilor sunt foarte eficiente dacă le urmăm şi nu le luăm în derâdere. Ei ştiu despre ce vorbesc pentru că practica de zi cu zi din clinici şi spitale le-a arătat cum se vindecă pacienţii care le respectă şi cei care le ignoră. Rezolvarea unei probleme de sănătate depinde în mare măsură de colaborarea dintre medic şi pacient. Dacă dialogul există şi este real, vindecarea va fi un succes. Evident, pacientul trebuie să depună mai mult efort şi să nu ignore sfaturile medicului, pentru că el „ştie cum stă treaba”, dacă vrea să se facă bine. Dacă va ignora recomandările primite, vindecarea se va produce mai greu sau chiar deloc. Dacă nu este pe deplin convins de verdictul medicului poate să ceară şi o a doua opinie. Numai să nu stea acasă şi să creadă că starea lui va trece pur şi simplu.

Ştiu din experienţa propriei familii cât de importantă este sănătatea, cât de mult contează analizele anuale şi controalele periodice şi de ce nu trebuie să ignorăm semnalele pe care trupul ni le dă atunci când este bolnav şi secătuit de energie. Am înţeles cât de mult contează prevenţia şi responsabilitatea pentru propria sănătate. Schimbarea stilului de viaţă este esenţială dacă vrem să trăim mult şi frumos, în armonie cu noi şi cu lumea înconjurătoare. Bunicii şi părinţii noştri au fost învăţaţi să mănânce mult şi nesănătos. Sărbătorile sunt prilejul cel mai potrivit de a constata cât de grea este bucătăria românească. Grăsimile se lăfăie pe fiecare masă din ţară. Nu există sărbători fără sarmale, cârnaţi şi cozonaci. Numai că toate astea vin la pachet cu o mulţime de probleme de sănătate, iar faptul că România este fruntaşă în Europa la bolile cardiovasculare, mai precis la mortalitatea populaţiei, nu ar trebui să ne mire. Datele confirmă de fapt stilul de viaţă al oamenilor. Şi nu ar trebui să trecem cu vederea nici faptul că în ţara noastră nu s-a făcut educaţie pentru sănătate riguros şi serios în ultimii 35 de ani, explicându-se oamenilor de ce trebuie să meargă la medic, de ce trebuie să-şi facă analize, de ce trebuie să se vaccineze, de ce trebuie să fie atenţi la ceea ce mănâncă şi la cât de mult se mişcă. Cei mai mulţi dintre semenii noştri ajung la medic pe ultima sută de metri atunci când nu se mai poate face nimic sau cad pur şi simplu pe stradă pentru că nu şi-au ascultat propriul corp şi inima le-a cedat. Faptul acesta este consecinţa lipsei de educaţie şi de interes atât a oamenilor, cât şi a autorităţilor.

Este început de an şi fiecare dintre noi face planuri pentru următoarele 365 de zile. Ceea ce este foarte bine. Însă nu trebuie să uităm în toată această perioadă să avem grijă de sănătatea noastră. La serviciu nu putem merge dacă suntem bolnavi pentru că riscăm să îi îmbolnăvim şi pe ceilalţi, şi nici în societate nu putem ieşi din acelaşi motiv. Este o chestiune de respect şi de grijă faţă de sine şi de comunitate. Nu este nicio ruşine să mergem la medic şi să ne tratăm. Mai degrabă este de criticat atunci când nu ne pasă de sănătatea noastră. Medicul nu este un bau-bau. Este persoana care ne poate ajuta să trăim mai mult şi mai bine atunci când îi urmăm poveţele. Din acest motiv, eu vă îndemn să trataţi problemele de sănătate cu seriozitate, să fiţi responsabili în fiecare zi în această privinţă, să mergeţi şi să faceţi analize în fiecare an. Dacă vă este frică apelaţi la specialişti pentru a vă învinge teama. Uneori, o discuţie cu un psiholog sau un preot vă poate oferi cheia rezolvării problemei cu care vă confruntaţi. Nu lăsaţi totul la voia întâmplării. Şi poate că ar trebui regândit şi felul în care se fac controlele medicale anuale la firme sau în instituţii publice. Nişte angajaţi cu probleme de sănătate nu vor putea da randament niciodată, iar faptul că sunt irascibili poate fi şi rezultatul unei afecţiuni netratate. Sănătatea este bunul cel mai de preţ pe care îl aveţi în viaţă. Nu uitaţi asta. Toate celelalte sunt trecătoare. Un An Nou fericit cu multă sănătate tuturor!