Scriitoarea Monique Roffey a câştigat premiul Costa Book of the Year 2020

Scriitoarea Monique Roffey a câştigat, recent, premiul literar Costa Book of the Year pe anul 2020, cu romanul „The Mermaid of Black Conch: A Love Story”, informează Agenţia Agerpres. Premiul este însoţit de un cec în valoare de 30.000 de lire sterline (33.930 de euro).

Romanul scris de Monique Roffey, bazat pe o legendă a populaţiei Taino, prezintă povestea de dragoste dintre un pescar, David, şi o sirenă capturată din mare, Aycayia. Atunci când aceasta este capturată în mare în timpul unui concurs anual de pescuit, David face tot ce îi stă în putere pentru a o salva, însă fapta lui are consecinţe dramatice. Membrii juriului au declarat că volumul câştigător este „extrem de original şi lasă impresia unui clasic în devenire”. Monique Roffey a mulţumit juriului şi a afirmat că victoria ei reprezintă un vot de încredere acordat literaturii din regiunea Mării Caraibilor, în condiţiile în care acţiunea romanului este plasată în satul caraibian St. Constance.

Volumul „The Mermaid of Black Conch” a fost desemnat câştigător la categoria „Roman” la ediţia din acest an a premiilor Costa Book, atribuite în 4 ianuarie 2021, alături de învingătorii altor patru categorii: „Roman de debut” („Love After Love”, de Ingrid Persaud), „Carte pentru copii” („Voyage of the Sparrowhawk”, de Natasha Farrant), „Poezie” („The Historians”, de Eavan Boland) şi „Biografie” („The Louder I Will Sing”, de Lee Lawrence). De altfel, „The Mermaid of Black Conch” este cel de-al 13-lea roman care câştigă premiul suprem, Costa Book of the Year, ales în fiecare an dintre volumele recompensate în cadrul celor cinci categorii ale prestigiosului trofeu literar.

Premiile Costa Book, denumite pentru o perioadă Whitbread Book Awards, au fost create în 1971 pentru a încuraja şi promova cele mai bune volume contemporane publicate în limba engleză de scriitori din Marea Britanie şi Irlanda.