Sărbătoarea cărţii în România

Bookfest 2022 îi aşteaptă pe cititori cu cele mai bune cărţi şi sute de evenimente

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România, revine în peisajul evenimentelor culturale din Capitală după trei ani de absență pandemică, informează organizatorii. Ediţia 2022 are loc în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

Iubitorii de carte sunt aşteptaţi la Bookfest 2022 cu zeci de mii de titluri cu reduceri spectaculoase față de prețul de copertă, lansări de carte în prezența autorilor, evenimente pentru copii, dezbateri și mese rotunde dedicate problemelor actuale ale breslei, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive. Accesul publicului este liber la toate evenimentele din cadrul salonului.

„Sunt trei ani de când lumea editorială așteaptă să se întâlnească cu publicul fără restricții, în ambianța elegantă și primitoare a Salonului Internațional de Carte Bookfest. Vă așteptăm, așadar, la primul eveniment de amploare al culturii scrise din 2022, o sărbătoare a cărții care vine după o absență atât de îndelungată și care sper să ne arate că normalitatea încă mai este posibilă”, a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România, instituția care organizează evenimentul.Invitatul de onoare al acestei ediții este Japonia, care le propune iubitorilor de carte un program complex: de la lansări și dezbateri pornind de la romane clasice ale literaturii japoneze până la evenimente care au în vedere sfera popular culture atât de îndrăgită de tinerii cititori și evenimente culturale conexe.

„Suntem onorați să fim țară invitată de onoare a ediției din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, mai ales că Japonia este o țară care iubește cărțile. Statisticile spun că țara noastră se află în topul mondial al cumpărătorilor de carte”, a mărturisit E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România. Acesta a mai precizat și faptul că, pe parcursul celor cinci zile, la standul Japoniei și pe scenele din cadrul salonului de carte vor fi organizate peste 60 de evenimente care vor atrage cu siguranță un public foarte numeros.

„Peste 400 de evenimente, de la lansări de carte şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive pentru copii, îi așteaptă pe cititorii dornici să participe la un Salon de Carte lipsit de restricțiile din ultimii doi ani”, subliniază organizatorii.

La ediţia din 2019 a Salonului Internațional de Carte Bookfest au fost prezenți peste 150 de expozanți. Invitatul de onoare de atunci a fost Marea Britanie. La edițiile internaționale din anii anteriori țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Republica Cehă, Israel, Suedia și Statele Unite ale Americii.

Salonul Internațional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei Japoniei din București. Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău.