O iniţiativă lăudabilă

Asociaţia Editorilor din România a lansat, recent, „Pactul pentru Lectură”, o iniţiativă care urmăreşte să combată nivelul alarmant al analfabetismului funcţional existent în ţara noastră

Peste 40% dintre adolescenții români de 15 ani nu au capacitatea să înțeleagă ce citesc, potrivit ultimelor trei evaluări PISA. Practic, după aproape zece ani petrecuți în sistemul de educație din România, un procent copleșitor de elevi nu au dobândit deprinderi minime în ceea ce privește pregătirea lor. Mai mult, fiecare al șaptelea elev abandonează școala înainte de a termina gimnaziul. În acelaşi timp, România are cea mai mică piață de carte din toată Uniunea Europeană, în condiţiile în care sunt cheltuiţi anual doar 5 euro (25 de lei) de persoană pentru cărţi. Ţara noastră se situează, astfel, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte. Cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri din comercializarea de carte, România este depășită de toate țările din Uniunea Europeană, fiind la o distanță astronomică de Germania, cea mai mare piață de carte din Europa, care consemnează  vânzări anuale de aproximativ 9 miliarde de euro. Cifrele conturează un tablou sumbru, indicând un nivel al analfabetismului funcțional alarmant.

Drept urmare, Asociaţia Editorilor din România a lansat, în 15 februarie 2023, „Pactul pentru Lectură”, o iniţiativă lăudabilă menită să găsească soluţii pentru a combate nivelul uriaş al analfabetismului funcțional existent în ţara noastră. „Din păcate, oricât de gravă, realitatea statisticilor e rece și nu pare să clintească nimic. Ar trebui să avem însă în minte nu cifre, ci destine individuale, copii, tineri cu chip și nume, și atunci emoția, răspunderea trezite ar fi cu mult mai mari, astfel încât și luarea măsurilor ce se impun să aibă alt ritm, iar viitorul acestor altfel anonimi 40% dintre adolescenții noștri să capete conturul șansei de a avea un loc de muncă mai bine plătit, un nivel de trai decent, o viață mai împlinită. Copleșiți de gravitatea fără precedent a cifrelor, conștienți totodată că dincolo de cifre sunt destine individuale, dar și destinul țării, lansăm acest «Pact pentru lectură» și  sperăm că, adunându-ne cât mai mulți sub semnul lui, vom readuce cititul în rândul deprinderilor de zi cu zi ale copiilor. Lectura reprezintă fundamentul educației, în orice domeniu, asigură accesul la informație și consolidează gândirea”, se arată în textul „Pactului pentru Lectură”. Iniţiatorii speră ca factorii de decizie de care depinde direct implementarea la nivel național a setului de măsuri propuse de-a lungul timpului de către Asociaţia Editorilor din România, să asume „în acest al doisprezecelea ceas punerea lor în faptă, astfel încât odată cu intrarea în anul electoral 2024 să poată fi văzute primele rezultate, iar nu doar auzite vechile promisiuni neonorate de atâta timp”. Românii pot semna documentul până pe 15 martie 2023, accesând petitieonline.com/pactul_pentru_lectura. Toate semnăturile vor fi atașate Pactului, care va fi depus la Administrația Prezidențială și la Guvernul României.

child, girl, book-857021.jpg

Cărţile şi cititul încă din primele zile de viață sunt de o importanță crucială, iar copiii care citesc  sunt mai bine pregătiți pentru viață, susţine Ricardo Franco Levi, președintele Federației Editorilor Europeni. Oficialul subliniază că atunci când părinţii le citesc copiilor înainte de culcare, cei mici descoperă lumea cu ajutorul poveştilor. „Diversele campanii care prezintă beneficiile cititului sunt o excelentă modalitate de a încuraja toți cetățenii să se apropie de cărți, mai ales în relația cu copiii lor, ca mod de petrecere a timpului liber, ca mijloc de informare sau de învățare. Mă alătur Asociației Editorilor și reprezentanților culturii scrise din România în lansarea apelului către un pact național pentru lectură, cum deja există în unele țări europene. O societate de oameni care citesc este o societate mai unită și mulțumită. Orice inițiativă de a avea mai mulți cititori trebuie să fie încurajată”, afirmă Ricardo Franco Levi. În ţările europene, autorităţile depun eforturi susţinute pentru a-i determina pe copii să citească. În acest context, în 3 martie 2021, în cadrul Summitului Național pentru Lectură, Asociația Editorilor și a Librarilor din Germania și Fundația pentru Lectură au lansat inițiativa comună „Pactul Național pentru Lectură”, care își propune să îmbunătățească promovarea cititului în Germania. Jörg Maas, președintele Fundației pentru Lectură din Germania, spune că Planul German de Lectură va include promovarea lecturii de la naștere până la maturitate, deoarece părinții încep de obicei mult prea târziu să le citească sau să citească împreună cu copiii lor. „Din păcate, acest lucru este valabil mai ales pentru familiile cu un nivel scăzut de educație și cu un statut social și economic defavorizat. Cu toate acestea, studiile arată că cititul, cântatul și jocul cu bebelușii sunt extrem de benefice în dezvoltarea limbajului şi a abilităților de citire și reprezintă baza educației și a dezvoltării competenţelor”, menţionează Jörg Maas. Lectura trebuie încurajată prin toate mijloacele, mai ales că numărul copiilor şi adolescenţilor analfabeţi funcţional a crescut considerabil în Europa, mai ales în timpul pandemiei de Covid-19.

boy, book, reading-5731001.jpg

La prima dezbatere din cadrul campaniei „Pactul pentru Lectură”, care a avut loc la Librăria Humanitas de pe Lipscani, au participat editorii care au iniţiat documentul, traducători, librari, agenţi literari, specialişti în ştiinţe cognitive, politicieni, reprezentanţi ai autorităţilor publice şi jurnalişti. Asociaţia Editorilor din România cere autorităților să asume o campanie națională de promovare inteligentă a cititului, să respecte achizițiile de carte prevăzute în Legea Bibliotecilor (334/2002) și reducerile de tarife pentru coletele poștale care conțin cărți, prevăzute în Legea Culturii Scrise (186/2003), precum și să reintroducă voucherele de 100 de euro acordate profesorilor pentru a-și cumpăra cărți și materiale educaționale, dacă nu chiar să și extindă aceste stimulente financiare la alte categorii sociale (elevi, studenți, medici). „Editorii prezenți au subliniat că «Pactul pentru Lectură» nu a apărut ca să sprijine industria editorială, ci pentru a determina publicul și autoritățile să conștientizeze situația dramatică în care se află un segment foarte important al societății, anume tinerii, de la care așteptăm să construiască viitorul acestei societăți. Calitatea slabă a educației, la toate nivelurile, gradul ridicat de analfabetism funcțional, abandonul școlar și lipsa de repere au fost la rândul lor evocate, pe lângă reducerea brutală a numărului de librării și de biblioteci în ultimii 33 de ani”, au afirmat iniţiatorii documentului în cadrul evenimentului. De altfel, în primele trei zile de când a fost publicată petiţia  a adunat deja peste 700 de semnături. Următoarea dezbatere din cadrul calendarului care însoțește „Pactul pentru Lectură” va avea loc pe 27 martie și va avea ca subiect literatura de o parte și de alta a Prutului.

Asociaţia Editorilor din România a fost fondată în 1991 şi este principala asociaţie profesională a editorilor de carte din România, care reuneşte editori din toate domeniile de interes cultural. Aceasta îşi propune în mod special să promoveze lectura de carte de calitate şi scrisul, să uşureze accesul cititorilor la carte din punct de vedere material şi informaţional contribuind astfel la o liberă circulaţie a ideilor, precum şi la integrarea culturii şi limbii române în circuitul mondial de valori. Asociația Editorilor din România se află sub egida Federației Editorilor din România, care este membră a Federației Editorilor Europeni (Federation of European Publishers). De asemenea, AER este organizatorul Salonului de Carte Bookfest, care are ediții în România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara) și în Republica Moldova (Chișinău).