Festivalul Enescu şi magia muzicii

Prestigiosul eveniment cultural, care se va desfăşura în lunile august şi septembrie, face să se vorbească despre România şi în sens pozitiv

Organizatorii Festivalului Internaţional „George Enescu” au anunţat, recent, că vânzările pentru ediţia 2023, care va avea loc în perioada 27 august – 24 septembrie, aflată sub noul directorat artistic al dirijorului Cristian Măcelaru, cu maestrul Zubin Mehta Preşedinte de Onoare, au înregistrat noi recorduri, în condiţiile în care peste 4.000 de bilete au fost epuizate în doar 25 de minute şi 9 concerte sunt sold-out.

„Cifrele arată 1.411 de bilete epuizate în doar 10 minute de la punerea în vânzare, şi 4.433 de bilete vândute în doar 25 de minute, cu 9 concerte deja sold-out pentru ediţia 2023 a Festivalului Internaţional «George Enescu». Concertele cu bilete epuizate fac parte din noua experienţă pe care o propune festivalul la Ateneul Român, cu mari vedete şi ansambluri reputate, într-o ambianță strălucitoare, elegantă în superba sală de concerte a Bucureștilor, inaugurată în anul 1888. Filarmonica Cehă, sub bagheta aclamatului dirijor Manfred Honeck, cu surorile Katia şi Marielle Labèque la pian care vor interpreta un concert la două mâini semnat de Bryce Dessner, compozitor american, recitalul susţinut de pianistul Kirill Gerstein, precum şi concertele Colegium Vocale Gent, alături de reputatul dirijor Philippe Herreweghe, care vine în premieră la București, Wuerth Philharmonic Orchestra şi Mozart Orchestra – ansambluri prezente pentru prima dată în festival -, Camerata Salzburg şi Les Arts Florissants – care aduc publicului opera The Fairy-Queen, de Purcell în premieră absolută -, se numără printre cele sold-out. De asemenea, biletele pentru recitalul extraordinar al pianistului turc Fazil Say şi concertul Europa Galante din seria de concerte By Midnight sunt epuizate. În total, până la această dată s-au vândut 19.302 bilete”, se arată în comunicatul de presă al Festivalului Enescu.

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” se va desfăşura sub sloganul „Generozitate prin Muzică” şi aduce în faţa publicului 3.500 de artişti, peste 150 de solişti şi 40 de dirijori, 41 de orchestre din 16 ţări şi 9 orchestre româneşti.  Melomanii se vor întâlni cu mari nume ale muzicii clasice care revin în cadrul prestigiosului eveniment: dirijorii Sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Paavo Järvi, pianistele Martha Argerich şi Yuja Wang, violoncelistul Gautier Capuçon, violoniştii Renaud Capuçon şi Janine Jansen, dar şi cu artişti care vin pentru prima oară la Festivalul Enescu: Alexander Krichel, Alena Baeva, Avi Avital, Aida Garifullina, Igor Levit, Kent Nagano, Hannu Lintu, Philippe Herreweghe, Augustin Hadelich şi Klaus Mäkelä. La această ediţie vor concerta în premieră ansamblurile Gewandhaus Leipzig, Liszt Chamber Orchestra, Gothenborg Symphony, Berlin Academy of American Music şi Manchester Camerata. „Printre noutăţile ediţiei, se numără seria de concerte educative dedicate copiilor, realizate în parteneriat cu Teatrul Odeon.  9 orchestre româneşti, în interpretări excepţionale sunt reunite, la rândul lor, în cadrul unei noi serii de concerte: Stagiunea Orchestrelor Româneşti. Şi Operele în concert vor aduce unele dintre cele mai rafinate lucrări în primă audiţie în România – Othello, de Verdi, în interpretarea Orchestra şi Corul Maggio Musicale Fiorentino şi Billy Budd, de Britten cu Orchestra şi Corul Filarmonicii George Enescu”, au subliniat organizatorii. De asemenea, muzica lui George Enescu va fi prezentă în ediţia 2023 în interpretări internaţionale, iar Simfonia Nr. 3 în Do Major, de George Enescu, va fi interpretată de Orchestra Naţională a Franţei, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru.

Faptul că biletele la concertele Festivalului Enescu s-au vândut atât de repede este o ştire menită să ne bucure şi ne arată că oamenii simt nevoia să evadeze din cotidianul cenuşiu (făcut, din păcate, tot de noi!) şi să se delecteze pentru câteva ore cu muzică bună. Nu ştim amănunte despre profilul cumpărătorilor acestor bilete pentru că până acum nu s-a făcut un studiu serios pe această temă. Nu ştim din ce categorii sociale provin, ce vârste şi ce pregătire au, unde lucrează, dacă sunt tineri sau seniori. Singura certitudine pe care o avem este aceea că toţi au o pasiune comună: muzica. Festivalul Enescu le dă posibilitatea acestora să vadă şi să asculte pe viu artiştii şi orchestrele preferate acasă, la Bucureşti, fără a se deplasa în străinătate. Este o ocazie care nu trebuie ratată şi care trebuie fructificată la maximum. De data aceasta, vorba „muzica uneşte oamenii” este o realitate concretă şi palpabilă. Într-adevăr, în cadrul festivalului, oamenii se întâlnesc, ascultă muzică şi se bucură împreună de magia sunetelor. Muzica uneşte şi vindecă lumea şi sufletele. Fără îndoială, Festivalul Enescu este un brand de ţară şi constituie una dintre puţinele ocazii în care se vorbeşte despre România în sens pozitiv, iar acest lucru trebuie să ne încânte. Faptul că artişti şi orchestre de top îşi alocă timp şi includ în agenda lor Bucureştiul pentru a concerta este un lucru dătător de speranţă şi încredere. Înseamnă că undeva, cumva, România contează pe harta culturală a lumii.

Inspiraţie, motivaţie, generozitate, bucurie, speranţă, încredere, responsabilitate, viitor. Acestea sunt cuvintele care pot caracteriza cel mai bine Festivalul Enescu. Prestigiosul eveniment le dă posibilitatea, în special, tinerilor, care vor să devină artişti, să se inspire şi să înveţe cum se construieşte o carieră de succes pentru că îi pot vedea pe marii muzicieni performând şi scriind istorie în faţa lor. Exemplul personal este cel mai important atunci când vrei să urmezi o carieră artistică. A dărui şi a primi sunt cele două verbe care descriu cel mai bine atmosfera care se creează în sala de concert. Şi poate nu întâmplător sloganul ediţiei 2023 este „Generozitate prin Muzică”. Vorbim despre generozitatea şi disponibilitatea artiştilor invitaţi, dar şi despre generozitatea şi disponibilitatea publicului. La intersecţia dintre cele două se produce magia. Atâta timp cât oamenii se mai pot bucura de marea muzică, fie clasică sau contemporană, înseamnă că nu este totul pierdut. Frumosul face parte din viaţa noastră şi trebuie cultivat de câte ori se iveşte ocazia. Banii daţi pe cărţi sau pe concerte nu sunt bani aruncaţi în vânt. Dimpotrivă, sunt cea mai sigură investiţie. Mult mai importantă decât toate celelalte la un loc. Pentru că ceea ce avem în minte şi în suflet nu poate fi furat niciodată de nimeni. Toate celelalte lucruri pot fi furate, dar bogăţia din suflet nicicând. Câtă vreme alocăm timp pentru a deveni mai buni şi viaţa noastră va fi frumoasă şi plină de sens.

Festivalul Internaţional „George Enescu” este o manifestare culturală de anvergură, dar este şi un prilej de a ne întoarce către noi înşine, către emoţie, către bucurie, către iubire, către generozitate, către înţelepciune, către autenticitate. Dacă nu vă aflaţi printre norocoşii care şi-au achiziţionat bilete la prestigiosul eveniment nu uitaţi că puteţi asculta concertele la radioul public, le puteţi viziona la televiziunea publică fie în direct, fie înregistrat, dar şi pe paginile de internet ale festivalului. Folosiţi-vă de toate mijloacele pentru a nu rata spectacolele şi artiştii invitaţi. Bucuraţi-vă de muzică!

Foto: www.festivalenescu.ro, ediţia 2021