Două expoziţii speciale

Motive de încântare pentru vizitatorul de astăzi atât de absorbit de tehnologie

Dacă drumurile vă poartă în această perioadă prin Bucureşti şi Braşov nu ezitaţi să vă opriţi pentru câteva clipe şi să admiraţi cele două expoziţii găzduite, până în luna martie 2023, respectiv până în luna aprilie 2023, de Muzeul BNR şi de Muzeul Civilizaţiei Urbane. Prima dintre ele vă propune o întoarcere cu 15 ani în urmă, atunci când România a aderat la Uniunea Europeană, iar cea de-a doua vă invită la o incursiune în lumea ceramicii fine de la sfârşitul secolului al XIX-lea din Braşov. Două lumi diferite, două concepte deosebite, amândouă menite să încânte privirea vizitatorului de astăzi atât de absorbit de tehnologie şi de obligaţii de tot felul.


Expoziția temporară „România și Uniunea Europeană – 15 ani împreună”, găzduită de Muzeul Băncii Naţionale

Muzeul Băncii Naționale organizează, până la finalul lunii martie 2023, expoziția temporară „România și Uniunea Europeană – 15 ani împreună”, informează instituţia financiară.

„Realizată cu sprijinul ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene în România, expoziția le propune vizitatorilor o călătorie imaginară prin toate statele membre ale Uniunii Europene, prin intermediul unor obiecte simbolice, având ca scop nu doar evidențierea parcursului european al României, ci și celebrarea diversității și coeziunii Uniunii Europene. Astfel, conceptul vizual reunește, într-un discurs inedit, exponate generale reprezentative pentru civilizația europeană. Totodată, vizitatorii pot admira copia certificată a Tratatului de aderare a României la UE, precum și monedele și bancnotele naționale ale statelor din cadrul Uniunii Europene din colecția Băncii Naționale a României. Cu totul inedită este expunerea, pentru prima dată în România, a unor monede euro cu caracter jubiliar, aparținând colecției Val Iacob”, se arată în comunicatul de presă al BNR.

Găzduită în Galeria Guvernatorilor, spațiu care este deschis, cu această ocazie, publicului, expoziția poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.


Ceramica fină din Brașov la sfârșitul secolului al XIX-lea, reprezentată la Muzeul Civilizației Urbane

Ceramica fină din Brașov la sfârșitul secolului al XIX-lea poate fi admirată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului nr. 15, până în luna aprilie 2023, informează instituţia.

„Porțelanurile intrate pe piața brașoveană, provenite din manufacturi europene și orientale importante, erau obiecte de artă realizate de ceramiști valoroși. Porțelanurile de Meissen, Sèvres, Rosenthal, Villeroy&Boch, Herend, comercializate în prăvăliile negustorilor Malcher&Wächter ori Cristea și Nicolae Orghidan, de pe Șirul Grâului, August F Cloos, Karl Müller sau Wilhelm Dreßnandt, de pe Strada Porții, Lang & Rosenthal de pe Strada Hirscher, reprezintă o dovadă de «savoir – vivre» a locuitorilor Brașovului de altădată. Porțelanurile reprezentau doar o mică parte din produsele destinate comerțului. Corăbiile aduceau din Orient ceai, mirodenii de tot felul, bumbac, mătăsuri, vopsele, covoare și multe altele. Porțelanurile erau depozitate, adesea, la cel mai de jos nivel al corăbiilor, atât în loc de balast, cât și pentru că erau impermeabile, spre deosebire de celelalte mărfuri scumpe, depozitate deasupra. Pe măsură ce comerțul cu porțelan a luat avânt în Europa, a crescut cererea pentru anumite tipuri și forme de obiecte, necunoscute artizanilor chinezi. De aceea, au fost trimise modele pentru a fi copiate și reproduse în porțelan. Până la sfârșitul secolului al XVII-lea decorul era realizat cu pigment albastru, pictat sub glazură. Apariția decorului emailat policrom pictat pare a fi rezultatul interesului tot mai mare pentru porțelanul decorat cu steme. Emailurile policrome au permis realizarea unor steme detaliate și precise, iar comerțul cu porțelanul armorial a devenit definitoriu pentru exportul chinezesc”, afirmă realizatorii expoziţiei.

Cererea sporită a dus, în spațiul italian, la încercări pentru obținerea porțelanului pe plan local. Lui Francesco de Medici, duce de Toscana, îi datorăm fabricarea, spre sfârșitul secolului al XVI-lea, a primelor piese din porțelan european, ce era, totuși, de o calitate mult inferioară celui chinezesc. Au trebuit să treacă mai bine de o sută de ani până să se descopere formula adecvată, iar apoi să se producă un porțelan mult mai delicat în centre din Germania, Franța, Anglia, Ungaria sau Boemia.

Foto: BNR; Muzeul Civilizaţiei Urbane