Mesajul dirijorului Riccardo Muti pentru liderii lumii: „Consideraţi cultura ca un element de primă importanţă”

Dirijorul concertului de Anul Nou de la Viena, Riccardo Muti, a transmis liderilor lumii, în prima zi a anului 2021, un mesaj, afirmând că a venit timpul ca guvernele să considere cultura ca un „element de primă importanţă pentru a avea o societate mai bună în viitor”. Mesajul a fost susţinut în faţa unei săli goale, în celebra Sală de Aur de la Musikverein Viena, şi a fost urmărit de milioane de oameni din întreaga lume.

Concertul de Anul Nou

„Interpretăm acest concert de Anul Nou într-o situaţie neobişnuită. În fiecare an, cântăm pentru milioane de oameni din întreaga lume, în peste 90 de ţări. Este foarte ciudat pentru noi să cântăm într-o sală atât de frumoasă, istorică, dar complet goală. Orchestra a cântat minunat pentru că ei vor să trimită la dvs. mesajul muzicii şi pentru că întotdeauna Orchestra Filarmonică din Viena este înconjurată de spiritele lui Brahms, Bruckner, Mahler din această sală în care mulţi alţi compozitori şi interpreţi au făcut istorie. Cu toţii am avut un an foarte dificil, «horribilis» cum se spune în latină, dar suntem încă aici şi credem în mesajul muzicii. Muzicienii au în armele lor flori, nu lucruri care să ucidă. Noi aducem bucurie, speranţă, pace, prietenie şi dragoste, cu «D». Muzica nu este doar o profesie, ci o misiune. De aceea facem acest lucru. Este o misiune pentru ce? Pentru a face o societate mai bună, care să nu fie privată de această gândire profundă. Să ne gândim tot timpul la sănătate. Sănătatea este primul lucru cu adevărat important pe care trebuie să îl avem în minte şi muzica ajută. Mesajul meu către guvernele din toate părţile lumii: consideraţi cultura ca un element de primă importanţă pentru a avea o societate mai bună în viitor”, a spus Riccardo Muti, în mesajul său.

Concert Anul Nou

Concertul de Anul Nou a fost televizat în peste 90 de ţări din lume şi a fost vizionat de peste 40 de milioane de telespectatori. La fel ca şi în ceilalţi ani, Sala de Aur a fost împodobită cu buchete de flori naturale, furnizate de Departamentul Grădini și Parcuri din Viena. Baletul de Stat din Viena a încântat melomanii cu momente filmate în decorul Grădinii Palatului Lichtenstein și în „Looshaus”, o structură modernă a arhitectului Adolf Loos, amplasată vizavi de Palatul Imperial din Viena. Costumele corpului de balet au fost create de designerul Christian Lacroix.

Riccardo Muti a dirijat pentru a şasea oară concertul de Anul Nou de la Viena, dar este pentru prima oară în cariera sa când a primit aplauze virtuale, în condiţiile în care performanţa sa şi a membrilor Orchestrei Filarmonice a fost răsplătită în direct de spectatorii aflaţi în faţa unui computer, a unei tablete sau a unui smartphone, graţie unui proiect special gândit de organizatori.

Mesajul transmis liderilor lumii de către dirijorul Riccardo Muti ar trebui să ne pună serios pe gânduri pe fiecare dintre noi şi să ne facă să ne întrebăm ce importanţă acordăm culturii în viaţa noastră. Poate că acum ar fi momentul potrivit ca atât pe plan internaţional, cât şi pe plan naţional, să fie lansată o dezbatere în care să fie analizată importanţa culturii şi a educaţiei pentru dezvoltarea societăţii în ansamblu. Cât ajută educaţia şi cultura la crearea unei societăţi mai bune? Cât din Produsul Intern Brut al fiecărei ţări ar trebui acordat acestor domenii? De ce investiţiile în educaţie şi cultură sunt întotdeauna minime, cel puţin în România? De ce nu înţelegem că industriile creative aduc mai mulţi bani decât alte industrii considerate prioritare? Dacă numărul analfabeţilor funcţionali va creşte tot mai mult în ţara noastră în următorii ani, cine va fi principalul responsabil pentru acest lucru?