Concertul de Anul Nou de la Viena va putea fi aplaudat live de melomani

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena va avea loc, potrivit tradiţiei, pe 1 ianuarie 2021, de la ora 12.15 (ora României), dar în faţa unei Săli de Aur fără spectatori, a anunţat Forumul Cultural Austriac. Evenimentul va putea fi, însă, aplaudat live de melomanii din întreaga lume. În premieră, spectatorii vor avea posibilitatea de a reacţiona, în direct, la performanţa artiştilor, graţie unui proiect special pus la punct de organizatori pentru acest eveniment cultural, care se bucură de un interes uriaş în fiecare an.

„În condiţiile unei situaţii cu totul neobişnuite, provocate de pandemia de coronavirus, pentru a nu priva orchestra dirijată de maestrul Riccardo Muti de reacţiile spectatorilor, ORF (Radioteleviziunea Austriacă) a imaginat un proiect special ce se adresează publicului din întreaga lume. Pentru prima dată, milioanele de oameni ce urmăresc acest concert în peste 90 de ţări din întreaga lume, vor putea reacţiona, în direct, la performanţa artiştilor. În cadrul unei colaborări cu compania Poet Audio din Graz, producător de sisteme de sunet wireless de înaltă calitate, cele două părţi ale concertului vor putea fi aplaudate live de mii de spectatori. Încă de pe acum, vă puteţi înscrie în acest sens pe www.mynewyearsconcert.com pentru a-i putea ovaţiona pe muzicienii Filarmonicii din Viena. Această contribuţie sonoră live din partea publicului este o dovadă în plus de apreciere pentru comunitatea artistică, într-un moment în care aceasta se află în impas, în întreaga lume”, se arată în comunicatul de presă al Forumului Cultural Austriac.

Dirijor Ricardo Muti

Programul concertului, dirijat de Riccardo Muti, include lucrări semnate de Franz von Suppé, Johann Strauss II, Josef Strauss, Carl Zeller, Carl Millöcker, Karl Komzák şi Johann Strauss I.

Spectatorii vor putea să răsplătească Orchestra Filarmonicii din Viena cu aplauze, dacă se vor înscrie online, prin intermediul site-ului www.mynewyearsconcert.com, indiferent că se vor afla în faţa unui computer, a unei tablete sau a unui smartphone. „Aplauzele vor fi difuzate atât în Sala Musikverein, cât şi în transmisiunea în direct a ORF. Sunetul colectiv al bătăilor din palme va fi generat de un software special instalat pe şase servere şi va putea fi auzit în cele 20 de boxe amplasate în Sala de Aur”, precizează comunicatul.

Totodată, spectatorii vor avea posibilitatea să încarce, în avans, pe site-ul www.mynewyearsconcert.com, o fotografie care să exprime entuziasmul pentru concert. O selecţie din aceste imagini, cu informaţii despre localizarea geografică a spectatorilor, va fi prezentată de ORF în timpul aplauzelor live.