Care sunt secretele unei vieţi lungi şi fericite? Ce ar trebui să facem pentru a fi în armonie cu noi înşine şi cu cei din jurul nostru? Cine este de vină pentru bolile de care suferim de-a lungul existenţei? Ovidiu Bojor, fondatorul fitoterapiei moderne în România, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, pare să fi găsit răspunsurile la aceste întrebări, iar la cei 97 de ani este în continuare un om activ şi implicat în societate, scriind cărţi şi articole, participând la emisiuni de televiziune şi bucurându-se de fiecare clipă trăită. S-a născut în 1 noiembrie 1924, în Reghin, judeţul Mureş; în 1950 a absolvit Institutul de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Facultatea de Farmacie, iar în 1968 a obţinut titlul de doctor în farmacie cu teza „Contribuţii la studiul ciupercii Claviceps Purpureea”. De-a lungul carierei a publicat, atât în ţară, cât şi în străinătate, tratate de specialitate şi de informare ştiinţifică, a contribuit timp de 25 de ani la cartarea florei medicinale din Carpaţi, a condus patru expediţii ştiinţifice pentru exploatarea florei medicinale din Himalaya, a participat la misiuni exploratorii în Afganistan şi Africa, deţinând şi peste 50 de brevete de invenţie, majoritatea aplicate în cercetare şi producţie.
Dincolo de realizările profesionale, Ovidiu Bojor este un exemplu de longevitate şi de vitalitate. În fiecare apariţie publică, acesta are o lumină pe chip şi o plăcere de a împărtăşi cu ceilalţi ceea ce ştie, aşa cum întâlnim la puţine persoane. Zilele trecute l-am văzut la postul public de televiziune, într-o emisiune difuzată de TVR2, şi trebuie să recunosc faptul că m-am încărcat de energie bună. Cu ani în urmă am cumpărat cartea „Ovidiu Bojor – Omul care a cucerit vârfurile”, scrisă de Maria Timuc, şi publicată de Editura Dharana, şi am răsfoit-o din nou. Am regăsit, la fel ca în programul TV, aceeaşi seninătate şi convingere că depinde în exclusivitate de noi felul în care ne construim viaţa. Cunoscutul om de ştiinţă a devenit adeptul stilului de viaţă sănătos abia după vârsta de 50 de ani. Atunci a adoptat regula celor „trei de opt”: opt ore de activitate, opt ore de odihnă activă (muzică, lectură, plimbări) şi opt ore de somn. Chiar dacă uneori a muncit mai mult de opt ore, niciodată nu a renunţat la cele opt ore de somn. Ovidiu Bojor susţine că pentru a avea o viaţă lungă şi frumoasă, oamenii trebuie să fie optimişti, să aibă o alimentaţie corectă, să nu facă excese, să aibă iubire faţă de Creator şi faţă de Creaţie, să dăruiască mai mult şi să pretindă mai puţin. Totodată, ei ar trebui să nu fie invidioşi, să nu lupte neloial pentru existenţă, să nu fugă după bani, să nu-şi schimbe brusc modul de viaţă pentru că pot provoca dereglări majore ale organismului; să nu se otrăvească, adică să nu fumeze, să nu consume alcool şi să evite alimentele produse prin mijloace chimice; să nu se îndepărteze de natură şi să nu greşească sub aspect etic şi religios.
Pentru a fi cu adevărat fericiţi, trebuie să dăruim cât mai mult celor din jur pentru că răsplata va fi enormă. „Important nu e să acumulezi la nesfârşit, ci să ai un acoperiş, o familie cu care să împarţi traiul, un minimum necesar ca să trăieşti. Dacă ai trei costume de haine şi opt cămăşi e suficient. Restul nu-şi are rostul. Dacă poţi avea în plus, mai bine îi dai şi altuia care nu are. Iar dacă nu ai nici tu, un zâmbet să dăruieşti măcar, un sfat bun, o apropiere. Când dăruieşti sincer, ţi se întoarce înzecit asupra ta şi poţi dărui şi mai mult. Eu le recomand tuturor să considere viaţa o oglindă. Eşti în faţa ei. Zâmbeşti? Zâmbetul ţi se întoarce. Când te crispezi, se crispează şi viaţa la tine. Ca să fii fericit nu-ţi trebuie mult de la viaţă”, afirmă Ovidiu Bojor.
Viaţa ne pune câteodată în faţa unor situaţii dificile şi inevitabil aruncăm vorbe grele la adresa celor care ne-au greşit. După care începem să ne confruntăm cu probleme de sănătate cărora nu le găsim rezolvare. Iertarea celor care ne-au supărat este, însă, soluţia câştigătoare. „În paralel, trebuie să ne ocupăm de dezintoxicarea spirituală. Să gândim pozitiv, pentru că tumorile, cancerul apar şi din acest motiv. Eu mereu apelez la înţelepciunea populară, pentru că, din fericire, avem foarte multe proverbe profunde. Unul spune «Săracul, a murit de inimă rea!» şi chiar aşa e, se poate muri de supărare… Aşa că trebuie să fim atenţi. O simplă iertare te poate ajuta să elimini acea toxicitate din organism. Un zâmbet, o mângâiere, o vorbă bună”, arată renumitul om de ştiinţă.
Eliminarea oricărui exces, găsirea echilibrului interior şi alegerea anturajului potrivit sunt elemente esenţiale dacă ne dorim o viaţă frumoasă şi liniştită. „De mic, mă opream din mâncat înainte să mă satur. Simţeam că trebuie cumpătare în toate, că nu trebuie umplut butoiul şi apoi să dea pe afară. Am avut intuiţiile mele, am simţit că nu trebuie să fac decât ceea ce e bine pentru mine, ce e în acord cu credinţele şi simţirile mele. Iar pentru mine, bine înseamnă a fi credincios, a fi în acord cu natura din noi, cu simţirea noastră intimă, care e Dumnezeu. Şi am mai avut şi acest har de a-mi alege bine prietenii. Nu mă simţeam bine în mediile vulgare. E atât de important să ştii să-ţi alegi oamenii din jur, să nu cobori în promiscuitate, ci să ştii să păstrezi o eleganţă şi un ritual al prieteniei care să te pună în valoare. Când ai prieteni care îţi seamănă, vibrezi la unison cu ei şi asta e înălţător. Îţi umple inima de bucurie”, povesteşte Ovidiu Bojor, care îşi păstrează tonusul ridicat chiar şi acum la o vârstă înaintată.
Familia are, de asemenea, o contribuţie fundamentală la ceea ce suntem şi la ceea ce vom deveni. Ea constituie un pansament sufletesc atâta timp cât emană optimism şi încredere. Atunci când se instaurează conflictul şi stresul, aceasta îşi pierde funcţia primordială. Ovidiu Bojor este de părere că tinerilor ar trebui să nu li se spună „casă de piatră”, ci „casă de suflet”, pentru că nu este o unire între două persoane cu statut social atrăgător, ci o uniune între două suflete. Iar dacă în familie există pace, armonie, iubire şi planeta se va schimba. Mai mult, două suflete care se iubesc vor face tot ce le stă în putinţă pentru a avea o viaţă armonioasă. „Cred că o căsnicie se clădeşte şi prin gesturile mici, şi prin cele mari. Căsnicia nu e un miracol, dragostea este miracolul pe care se bazează căsnicia. O căsnicie fericită se clădeşte permanent, în fiecare zi şi în fiecare an, cum ridici o clădire, îi porţi de grijă şi o faci mai rezistentă în timp. Căsnicia fericită nu e fericită de la sine, bărbatul şi femeia sunt cei care o fac astfel prin eforturile lor, prin înţelepciunea şi dragostea lor”, concluzionează Ovidiu Bojor, cel care o are alături pe soţia sa Mioara de mai bine de 60 de ani.
Pasionat de ştiinţă, iubitor de natură şi convins că prin munca sa poate aduce alinare lumii, academicianul Ovidiu Bojor este dovada vie a dictonului latin „mens sana in corpore sano” („minte sănătoasă în corp sănătos”). Ajuns astăzi la o vârstă venerabilă, la care mulţi dintre noi nici nu visăm, renumitul om de ştiinţă ne face să înţelegem că nimic nu este imposibil pe lume. Toate limitările există în mintea noastră şi sunt produsul acesteia. Dacă în fiecare seară vom recapitula ce am făcut bine şi ce am făcut rău peste zi şi ne încredinţăm acţiunile viitoare în mâinile lui Dumnezeu, totul se va schimba: „Este de ajuns o rugăciune simplă: «Doamne, ajută-mă ca mâine să fiu mai bun şi să fac mai mult bine decât am făcut astăzi!». Astfel, rămâne în noi permanent dorinţa de a face bine, de a dărui, care este răsplătită de obicei înmiit”.