assorted books on shelf

Loc pentru relaxat mintea, inima şi sufletul

Librăria este un spaţiu magic de care trebuie să ne bucurăm indiferent de vârstă

Atunci când mă simt epuizată, lipsită de orice inspiraţie şi încărcată sufleteşte, locul meu preferat de relaxare este librăria. Îmi place atât de mult să mă plimb printre rafturi, să mă uit peste titlurile publicate, să răsfoiesc paginile cărţilor, să respir aerul de acolo încât uit de toate problemele, oboseala, stresul şi persoanele morocănoase pe care le-am întâlnit peste zi.

top view of library with red stairs
Photo by Ivo Rainha on Pexels.com

Librăria mi se pare cu adevărat un loc magic şi l-am simţit aşa încă de pe când eram copil. Fascinaţia pe care o exercită aceasta asupra mea este irezistibilă. Îmi aduc aminte cum mă rugam de mama şi o târam efectiv să mergem să cumpărăm cărţi, să descoperim titluri noi şi, mai apoi, să citim ce scrie în volumele achiziţionate. Ştiam pe unde sunt librării în oraş şi voiam să le vizitez. Dacă nu puteam merge îi ceream tatei să-mi cumpere o carte pentru că nu puteam concepe o zi în care să nu am ce răsfoi, citi sau învăţa. Tata nu avea ce face pentru că ştia că nu scapă de gura mea şi de fiecare dată când se întorcea acasă îmi aducea cărţile ce i se păreau lui mai interesante. Sunt convinsă că mama şi tata nu au înţeles mult timp de ce îmi plac atât de mult cărţile, dar în notiţele tatei de pe vremea când eram foarte mică scria negru pe alb: „iubeşte cărţile”. Nici nu este de mirare că toţi banii avuţi îi investeam în cărţi. Aşa mi-am făcut prima bibliotecă din banii primiţi de la părinţi/bunici şi din alocaţia şcolară. După ce am crescut am fost lăsată să merg singură la librărie şi să-mi cumpăr ce-mi pofteşte inima. Toată lumea ştia că dacă nu dau niciun semn, mai ales după ce au apărut telefoanele mobile, sigur m-am oprit la librărie să îmi iau cărţi.

A fi librar mi se pare una dintre cele mai frumoase meserii din lume. A sta toată ziua printre cărţi, mai ales dacă le iubeşti cu adevărat şi nu poţi concepe viaţa fără ele, este un privilegiu. A te trezi dimineaţa şi a merge la serviciu, şi nu oriunde ci la librărie, a te întâlni cu cititori avizaţi, care ştiu exact ce carte vor, la ce editură a fost publicată, în ce an, în ce colecţie, care sunt pasionaţi de ceea ce fac şi studiază, te ajută să te dezvolţi din punct de vedere spiritual. A lua contact cu cărţile care apar în toate domeniile de activitate este o şansă la care nu au acces mulţi oameni. A te întâlni cu autorii, unii celebri şi consacraţi, cunoscuţi de publicul larg, în cadrul lansărilor de carte, este un alt motiv de creştere din punct de vedere uman şi profesional. Librăria este un loc uimitor, care îţi permite să interacţionezi cu minţile strălucite care au contribuit la evoluţia umanităţii de-a lungul veacurilor. Lucrând într-un astfel de spaţiu este evident că pleci acasă schimbat. Numai dacă citeşti câteva rânduri de pe o copertă sau eşti atent la ceea ce îţi spune un client, începi să capeţi o altă percepţie asupra lucrurilor. Te îmbogăţeşti, iar bogăţia pe care o dobândeşti este mai importantă decât oricare alta. Trebuie să recunosc faptul că mi-a plăcut foarte mult ideea pe care a avut-o Librăria Bizantină prin proiectul „Librar pentru o zi”, la care a invitat personalităţi ale vieţii culturale din România şi am urmărit cu mare plăcere pledoariile acestora pentru carte şi citit. O iniţiativă demnă de toată lauda, care ar trebui reluată!

Şi astăzi mersul la librărie echivalează pentru mine cu o sărbătoare. Dacă am de rezolvat o problemă la vreo instituţie publică şi aceasta este aproape de o librărie, îmi fac întotdeauna timp să intru puţin şi în lumea cărţilor şi muzicii. După ce ies de acolo, mă simt mai motivată, mai liniştită, mai plină de speranţă şi încredere. Nimic nu mi se pare imposibil de făcut sau de rezolvat. Viaţa devine mai simplă şi mai frumoasă. Eu cred că din fiecare carte am ceva de învăţat. O carte este rodul experienţelor persoanei care a scris-o, bucuriilor, tristeţilor şi traumelor pe care le-a acumulat în viaţă, educaţiei pe care a primit-o. Fiecare autor se află pe o treaptă de evoluţie spirituală, iar cartea reflectă din plin acest lucru. Mai mult, fiecare experienţă de viaţă este unică. În momentul în care intri într-o librărie interacţionezi cu sute de experienţe şi o alegi pe cea care ţi se potriveşte în acea clipă. Cred că o plimbare prin librărie este vindecătoare pentru minte, inimă şi suflet. Deodată nu te mai simţi singur şi oropsit, plin de probleme nerezolvate. Undeva în lume cineva a trecut printr-o experienţă asemănătoare, a consemnat toate astea şi a găsit soluţia. Şi nu ştiu cum se face, dar atunci când eşti trist şi supărat în librărie îţi apare în faţă exact cartea salvatoare, cea care îţi oferă răspunsul pe care îl căutai.

Dacă atunci când veniţi de la serviciu acasă aveţi în drumul dvs. o librărie, nu ezitaţi să intraţi. O carte sau un disc cu muzica preferată face miracole, mai ales în vremuri tulburi cum sunt cele pe care le trăim acum. Aşa cum am spus de foarte multe ori în acest spaţiu, viaţa noastră depinde în totalitate de noi şi de alegerile pe care le facem. Noi ne facem viaţa dulce sau amară. Cred că avem nevoie să ieşim uneori din rutina zilnică, iar o vizită la librărie echivalează cu o primenire a sufletului. Argumentul „cărţile sunt scumpe” nu stă în picioare, în condiţiile în care oamenii cheltuiesc mult pe lucruri care îi îmbolnăvesc realmente cum sunt alcoolul sau tutunul. O carte nu îmbolnăveşte, ea luminează, înalţă sufletul, aduce bucurie. Banii daţi pe cărţi sunt o investiţie sigură şi pe termen foarte lung. Nu sunt aruncaţi în vânt. Şi nu uitaţi că o minte citită şi educată nu poate fi păcălită foarte uşor. Ea percepe imediat lucrurile incorecte şi face tot ce poate pentru a le schimba. Evadaţi din când în când la librărie şi bucuraţi-vă de ceea ce găsiţi acolo!