Lecturi de bucurat mintea și sufletul în... vacanță, 2021

Lecturi de bucurat mintea şi sufletul în… vacanţă

Avem atâtea vieţi câte cărţi am citit.

Vremea frumoasă ne incită la relaxare, iar gândul ne zboară inevitabil la vacanţă. Dacă în această perioadă v-aţi făcut planuri de călătorie, fie prin ţară, fie prin străinătate, poate că ar fi bine să includeţi în bagajul dvs. şi câteva cărţi, care vă pot oferi clipe de încântare în cele câteva zile libere în care puteţi face tot ce doriţi după pofta inimii. Deşi titlurile pe care editurile le propun cititorilor sunt foarte variate, sunt convinsă că o plimbare prin librărie vă va ajuta să găsiţi cartea preferată, care să vă bucure mintea şi sufletul în timpul concediului.

Carte: Mansarda la Veneția

„Mansardă la Veneția. Nouă săptămâni în lagună”
– de Cristina Chevereșan
(Editura Humanitas, 2021)

Cartea este, de fapt, jurnalul unei tinere universitare din România, Cristina Chevereșan, conferenţiar doctor la Universitatea de Vest din Timișoara, ajunsă la Ca’ Foscari în vara anului 2019 pentru două luni de studiu şi care dezvăluie „o Veneţie mai puţin obişnuită, încântătoare, mustind de poveşti, melancolică şi fremătând de viaţă, amurg şi, deopotrivă, început de lume”, după cum afirmă Adriana Babeţi. „Discursul ce reunește notele cotidiene e mărturia în timp real a unei îndrăgostiri și declarația asumată a unei afecțiuni pe termen lung: timorat și entuziasmat, intimidat și intrigat de măreția, grandoarea, amploarea darului mereu mai captivant al înșiruirii aparent nesfârșite de insule și canale. Departe de pretențiile unui ghid turistic informativ sau de ambițiile unui  documentar elaborat despre Veneția, jurnalul meu e un depozitar de stări și revelații cu suflu mărunt, întretăiat, un tribut  în cheie minoră adus unui imperiu al viselor, încremenit între levitație și scufundare”, mărturiseşte Cristina Chevereșan. De altfel, autoarea susţine că a fost fascinată întotdeauna de călătorii, iar acestea au ajutat-o să descopere un univers aparte, cel al cunoaşterii de sine şi de ceilalţi, al explorării de teritorii şi cutume culturale, al apropierii de oameni, dar şi istorii mari şi mici.

Carte: Trei surori, trei regine

„Trei surori, trei regine”
– de Philippa Gregory
(Editura Polirom, 2021)

Romanul prezintă povestea celor două surori ale lui Henric al VIII-lea, Margaret şi Mary, şi a cumnatei acestora, Caterina de Aragon, soarta punându-le într-o situaţie unică pentru trei surori, aceea de a fi regine în trei ţări diferite: Caterina în Anglia, Margaret în Scoţia şi Mary în Franţa. Unite de loialitatea familială şi de afecţiune, cele trei femei se pomenesc uneori aruncate în tabere adverse. Trecînd prin trădări, primejdii, pierderi şi pasiuni, cele trei surori descoperă că singura constantă în viaţa lor periculoasă este legătura specială dintre ele, mai puternică decît orice bărbat, fie el şi rege. „O poveste tot atît de adîncită în istorie pe cît e de plină de intrigi şi de neînţelegeri în familia regală. Philippa Gregory este maestră în a lua femeile din planul secund al scenei lumii reale şi a le plasa în centrul atenţiei, în roluri celebre”. (Booklist)

Carte: Ziua în care am început să mă iubesc cu adevărat

„Ziua în care am început să mă iubesc cu adevărat”
– de Serge Marquis
(Editura Trei, 2020)

Volumul descrie istoria lui Maryse, un neuropediatru eminent, o femeie frumoasă și inteligentă, dar şi mama lui Charlot. Copilul o pune, însă, în fața unor probleme filosofice şi o învaţă pe aceasta că dacă renunță la certitudini și încetează să se mai considere buricul pământului, va putea, în sfârșit, să aibă parte de adevărata bucurie, cea a relaxării și a inteligenței emoționale, dar şi să se iubească. „Visam să fiu văzută şi auzită de toţi şi toate. Şi peste tot. Voiam să ajung cel mai mare medic din specialitatea mea. Mă bucuram «să le vin în ajutor» copiilor bolnavi, bineînţeles, dar înainte de orice, îmi plăcea să se ştie lucrul acesta. Odată cu ivirea lui Charlot în pântecul meu, visul mi s-a spulberat, fantasmele mi s-au făcut ţăndări. O ivire totuşi dorită, aşteptată: un copil apărut din iubirea cu un clovn, un clovn de-adevăratelea. Cu nas, fluier, baloane şi toate zdrăngănelele care stârnesc hohote de râs; alături de el credeam că aveam să râd tot restul vieţii mele. Numai că mi-a făcut cea mai mare farsă pe care ţi-o poate face un clovn: a dispărut. S-a evaporat înainte ca bebeluşul să vină pe lume. Corpul meu nu mai corespundea, mai ales burta. M-am trezit singură cu Charlot. Şi cu grădiniţa, şi cu şcoala, şi cu cariera. Poveste obişnuită. Atât de obişnuită. După care Charlot a început cu întrebările… Mi-a arătat tot ceea ce nevoia mea de superioritate nu mă lăsa să recunosc şi să trăiesc”, povesteşte Maryse. Dr. Serge Marquis spune că a ales forma romanului pentru a aduce în scenă personaje și situații care să ilustreze multiplele fațete ale egoului.

Carte: Arta de a mânca puțin mai puțin, Dominique Loreau, ditura Baroque Books & Arts, 2021

„Arta de a mânca puţin mai puţin”
– de Dominique Loreau
(Editura Baroque Books & Arts, 2021)

Cartea este o pledoarie pe care Dominique Loreau, stabilită în Japonia de peste douăzeci de ani, o face pentru supleţe. Scriitoarea arată de ce porţiile mici sunt secretul supleţii, de ce regimurile de slăbire eşuează, dar mai ales cum pot oamenii să ronţăie inteligent şi să facă provizii inteligente. Volumul prezintă minunățiile culturii japoneze, dar şi care sunt diferenţele între mâncarea industrială și cea gătită acasă. „Mi-am dorit întotdeauna să scap de câteva kilograme și am început să acord atenție greutății excedentare și motivelor care o hrănesc. Trăiesc de foarte mulți ani în Japonia, țara cu cel mai mic număr de obezi din lume, și sunt fascinată de ade­vărata artă cu care poporul japonez își cultivă suplețea. Așa a apărut acest Minçavi, care ne dezvăluie cum să mâncăm mai puțin, mai sănătos, mai rafinat și cu mai multă plăcere. Pe scurt, cum să ne dobândim suplețea, și, mai ales, cum să o păstrăm”, subliniază Dominique Loreau. În Japonia, sănătatea și dieta sunt extrem de importante, iar echilibrul şi longevitatea locuitorilor acestei ţări decurg din hrana pe care o folosesc zilnic şi care nu este niciodată în exces. Dimpotrivă, ei mănâncă frugal – o supă cu miso, un bol cu orez și legume în saramură – şi sunt cu adevărat fericiţi.

Acestea sunt doar câteva dintre cărţile pe care vi le propun să le răsfoiţi în această vară. Cred că lectura ne face foarte bine, chiar şi în vacanţă, insuflându-ne optimism, încredere, speranţă şi bucurie. Ea ne oferă şansa de a descoperi lumi şi situaţii noi, de a ne inspira din poveştile altor oameni şi de a dobândi noi experienţe. Nu degeaba se spune că avem atâtea vieţi câte cărţi am citit. Să reflectăm asupra acestui fapt şi apoi, să decidem dacă ni se potriveşte sau nu.

Lectură plăcută!