Hygge sau despre reţeta fericirii în stil danez

Hygge sau reţeta fericirii în stil danez a cucerit oamenii din întreaga lume, iar mulţi dintre ei au decis să o aplice în viaţa de zi cu zi. Danemarca se numără printre cele mai fericite ţări din lume. Fericirea este o chestiune foarte serioasă, de aceea autorităţile au decis să fondeze Institutul pentru Cercetarea Fericirii. Hygge, cuvânt care provine dintr-un termen norvegian care înseamnă „stare de bine”, este ingredientul care contribuie, însă, cel mai mult la asigurarea fericirii danezilor. „Hygge este, mai degrabă, ambianţă, trăire şi nu ţine neapărat de obiecte. Înseamnă să fim cu persoanele pe care le iubim. Sentimentul de acasă. Sentimentul că suntem în siguranţă, că suntem la adăpost şi că putem lăsa garda jos. Poate că purtaţi o discuţie nesfârşită despre micile sau marile probleme ale vieţii, ori vă simţiţi, pur şi simplu, bine unul în compania celuilalt, fără să vorbiţi, ori sunteţi doar voi cu voi şi atât, savurând o ceaşcă de ceai”, scrie Meik Wiking, în introducerea cărţii sale „Mica enciclopedie Hygge. Reţeta daneză a fericirii”. Trebuie să recunosc faptul că am citit cu mare plăcere această carte la apariţia sa, în 2017, la Editura Litera. Cred că astăzi enciclopedia merită să fie recitită pentru că ne poate inspira, ne poate face viaţa mai uşoară şi ne poate da încredere în viitor.

Un element căruia danezii îi acordă o importanţă uriaşă este lumina. Există o adevărată cultură a luminii în Danemarca, fie că vorbim de lumânări, fie că ne referim la corpurile de iluminat. Hygge nu poate fi conceput fără lumânări. Potrivit datelor Asociaţiei Europene a Lumânărilor, Danemarca arde mai multe lumânări pe cap de locuitor decât orice altă ţară europeană. Practic, fiecare danez arde anual în jur de şase kilograme de ceară pentru lumânări. Peste jumătate dintre danezi aprind lumânări aproape zilnic, în timpul toamnei şi al iernii. O altă ocazie specială pentru aprinderea lumânărilor o reprezintă lysfest sau „sărbătoarea luminii”, care se celebrează în 4 mai. Danezii consideră că alegerea corpurilor de iluminat este o adevărată artă, de aceea fiecare dintre ei caută să-şi achiziţioneze lămpile create de Poul Henningsen, Arne Jacobsen şi Verner Panton, indiferent cât de mare este preţul plătit pentru cumpărarea acestora. „Nu este scump să luminezi corect o încăpere – dar, pentru asta, este nevoie de cultură. De la vârsta de optsprezece ani, când am început să lucrez cu lumina, am căutat armonia din iluminat. Oamenii sunt precum copiii. Cum primesc jucării noi, se leapădă de cultură şi începe nebunia”, susţine Poul Henningsen, în studiul său „Despre lumină”. A lumina o încăpere este, astfel, o ştiinţă ale cărei taine trebuie să le descoperi pentru a obţine efectele dorite.

Relaţiile sociale sunt, mai apoi, un alt indicator al prezenţei sau absenţei fericirii. Dacă în medie 60% dintre europeni socializează cu prietenii, familia sau colegii cel puţin o dată pe săptămână, în Danemarca procentul este 78%. Hygge se întâmplă, aşadar, în grupuri mici de prieteni apropiaţi sau în familie. Egalitatea joacă un rol deosebit în această ecuaţie, ceea ce înseamnă că, de exemplu, la prepararea mâncării trebuie să ajute toată lumea, iar gazda nu trebuie lăsată singură în bucătărie. „Timpul petrecut cu alţii creează o atmosferă caldă, relaxantă, prietenoasă, realistă, apropiată, agreabilă şi primitoare. Seamănă, din multe puncte de vedere, cu o îmbrăţişare plăcută, dar fără contact fizic. Doar în acest cadru te simţi complet relaxat şi natural. Arta hygge este, prin urmare, şi arta extinderii propriei zone de confort, astfel încât ea să-i includă şi pe alţii”, arată Meik Wiking. Hygge este o activitate intimă, legată de confort şi de compania cuiva, fiind generatoare de oxitocină. Astfel, oxitocina este un liant social, menţinând societatea laolaltă prin cooperare, încredere şi iubire, şi diminuând în acelaşi timp ostilitatea. De aceea nu ar trebui să ne mire faptul că danezii au atât de multă încredere în persoane complet străine, lucru care nu se întâmplă în alte părţi ale lumii…

Danezii consumă în cantităţi ridicate carne, dulciuri şi cafea. Din când în când este bine să iei o pauză de la rigorile unei vieţi sănătoase şi să-ţi oferi o delicatesă atât ţie, cât şi celorlalţi. „Bomboanele sunt hyggelig. Prăjiturile sunt hyggelig. Cafeaua sau ciocolata fierbinte sunt, şi ele, hyggelig. Morcobeţele, nu prea. Preparatele păcătoase se înscriu în ritualul hygge. Dar nu trebuie să fie excentrice sau extravagante. Mai ales dacă mâncăm cu toţii din acelaşi castron”, consideră Meik Wiking. Un raport făcut de Sugar Confectionery Europe menţionează că danezii consumă anual 8,2 kilograme de dulciuri de persoană, plasându-se pe locul doi, după finlandezi, de două ori media europeană. Pe de altă parte, în Danemarca, prăjiturile sunt la mare căutare. Cea mai veche cofetărie daneză, „La Glace”, fondată în 1870, oferă prăjituri, denumite după danezi faimoşi ca Hans Christian Andersen şi Karen Blixen, care arată extraordinar şi le oferă celor care le cumpără momente magice. Totodată, nu trebuie să trecem cu vederea faptul că a frământa aluaturi acasă reprezintă o activitate hyggelig preferată. „Aluatul cu maia este, de ceva vreme, preferatul danezilor. Lentoarea procesului şi sentimentul că ai grijă de «ceva viu» îl face cu atât mai hyggeligt. Unii danezi discută despre aluatul lor ca despre un bebeluş, pe care îl hrănesc şi de care au grijă”, subliniază Meik Wiking. Prin urmare nu trebuie să ne refuzăm micile plăceri alimentare, dar este bine să nu facem excese şi să ştim când să ne oprim pentru a fi pe deplin fericiţi.

Căminul este locul favorit al danezilor. Orice casă din această ţară are un hyggekrog, ceea ce s-ar traduce prin „ungher”. „Este locul acela dintr-o încăpere, unde îţi place să te cuibăreşti sub o pătură, cu o carte în mână şi cu o ceaşcă de ceai alături. Al meu este la fereastra din bucătărie, după cum am mai zis. Am pus câteva pernuţe, o pătură şi o piele de ren şi a devenit locul unde îmi place să şi lucrez serile. De fapt, multe dintre paginile acestei cărţi au fost scrise acolo”, menţionează Meik Wiking. Nicio locuinţă daneză nu poate fi concepută dacă în interiorul ei nu există un şemineu, lumânări, obiecte din ceramică şi lemn, cărţi, pături şi perne. „Păturile şi pernele nu trebuie să lipsească din niciun cămin, cu atât mai puţin în timpul lunilor reci de iarnă. Să te cuibăreşti sub o pătură este foarte hyggeligt, şi uneori s-o faci chiar dacă nu ţi-e frig, ci, pur şi simplu, pentru că e plăcut. Păturile pot fi din lână sau fleece, acestea fiind mai călduroase, ori din bumbac, pentru o pătură mai uşoară. Mari sau mici, pernele sunt, şi ele, esenţiale pentru hygge. Ce este mai frumos decât să-ţi sprijini capul pe o pernă, în timp ce citeşti cartea preferată?”, conchide Meik Wiking. Ciocolata de bună calitate, ceaiul preferat, un pulover călduros, o selecţie din scrisorile preferate, o agendă şi un album foto pot completa trusa de urgenţă hygge.

Fericirea poate fi obţinută foarte uşor. Dacă vom apela la metoda daneză şi ne vom bucura de tot ceea ce este în jurul nostru, vom avea o viaţă frumoasă, liniştită şi bogată în experienţe. Totul depinde în exclusivitate de noi şi de nimeni altcineva. Pentru a fi cu adevărat fericiţi nu avem nevoie de lucruri sofisticate, ci doar de unele simple. Trebuie doar să le descoperim.