Terapia prin muzică a început să fie folosită tot mai mult în ultimele decenii. Schimbarea stării de spirit, eliberarea de stres, ameliorarea durerilor fizice, îmbunătăţirea memoriei, prevenirea îmbătrânirii premature a creierului, reducerea nivelului de anxietate sunt doar câteva dintre efectele benefice pe care le are muzica asupra oamenilor şi stării lor de sănătate. În lume, în fiecare an, în revistele de specialitate sunt publicate numeroase cercetări pe această temă, iar oamenii de ştiinţă spun că subiectul este inepuizabil şi că oricând pot descoperi o nouă faţetă a acestuia.
Un studiu realizat recent de o echipă de cercetători din Olanda condusă de Ellaha Kakar, din cadrul departamentelor de chirurgie şi neuroştiinţe de la Centrul Medical al Universităţii Erasmus din Rotterdam, şi publicat în jurnalul ştiinţific „Open Heart”, arată că ascultarea muzicii atunci când este efectuată o intervenţie chirurgicală pe cord poate contribui la recuperarea pacienţilor. Cercetarea a inclus aproape o mie de pacienţi. Aproximativ 90% dintre proceduri au implicat grefe de bypass coronarian şi/sau înlocuirea unei valve cardiace. Muzica utilizată a fost relaxantă, fără ritmuri sau percuţii intense, iar alegerea ei a variat, provenind din listele cu melodii ale pacienţilor sau din cele preselectate ori alese de medicii acestora. Apoi, cercetătorii au folosit sisteme de evaluare validate pentru a măsura nivelurile de anxietate şi de durere resimţite de pacienţi. Analiza datelor a relevat că ascultarea muzicii a redus semnificativ anxietatea şi durerea pacienţilor după o intervenţie chirurgicală cardiacă majoră. Deşi cercetarea are unele limitări, chirurgul Harold Fernandez, directorul departamentului de chirurgie cardiovasculară şi toracică de la Spitalul de Cardiologie Sandra Atlas Bass din Manhasset, New York, care nu a fost implicat în noul studiu, susţine că „ar trebui să începem să căutăm să implementăm terapia prin muzică ca formă complementară de terapie pentru pacienţii supuşi unei intervenţii chirurgicale la inimă”.
Muzica ne face mai buni, mai fericiţi, mai împliniţi, mai deştepţi şi mai productivi, indiferent de vârstă. Atunci când ne simţim trişti sau supăraţi din cauza problemelor pe care le avem acasă sau la locul de muncă, ascultăm melodiile preferate şi deodată, cu ajutorul sunetelor care ne inundă sufletele, găsim răspunsurile la chestiunile care ne macină şi totul devine mai simplu. „Muzica pornește de la inimă și se adresează inimilor”. (George Enescu). „Dacă nu am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica”. (Emil Cioran). „Muzica este literatura inimii; ea începe acolo unde se sfârșește vorbirea”. (Alphonse de Lamartine). „Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu”. (Dinu Lipatti). „Cred că muzica este mereu în aer, în jurul nostru ; lumea este plină de ea și fiecare dintre noi ia din ea atât cât îi trebuie”. (Edward Elgar). „Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții, viață și veselie tuturor lucrurilor. Ea este esența ordinii, înălțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos”. (Platon). „Muzica este unicul exemplu despre ce ar fi putut fi comunicarea dintre suflete, dacă nu ar fi fost inventat limbajul, formarea cuvintelor, analiza ideilor”. (Marcel Proust).