În aceste vremuri ne dorim poate mai mult ca niciodată să trăim simplu şi să ne bucurăm de fiecare clipă pe care o petrecem alături de cei dragi. Deşi din punct de vedere material stăm mai bine decât bunicii sau străbunicii noştri, în adâncul sufletului suntem mai nefericiţi decât erau ei. „În comparaţie cu bunicii lor, tinerii adulţi din ziua de azi au crescut în belşug, dar sunt mai puţin fericiţi şi prezintă un risc mai mare pentru depresii şi diverse patologii sociale. Traiul mult mai bun din ultimele patru decenii nu a fost însoţit de o creştere a stării de bine la nivel subiectiv”, susţine psihologul David G. Myers, într-un articol publicat în American Psychologist.
Numai că a căuta şi a aplica simplitatea în viaţa de zi cu zi pare mai complicat decât ne imaginăm noi la prima vedere, dar cu perseverenţă şi încredere acest obiectiv poate fi atins. Scriitoarea Dominique Loreau, stabilită în Japonia de peste 20 de ani, a găsit cheia unei vieţi simple şi fericite. Cărţile sale sunt traduse în toată lumea, inclusiv în România la Editura Baroque Books&Arts, constituind o sursă de inspiraţie pentru cei care vor să trăiască altfel, dincolo de clişeele impuse de societate de-a lungul timpului. „Şi totuşi, să trăiesc simplu nu mi-a fost foarte… simplu! A fost mai degrabă încununarea unei lente metamorfoze, dorinţa din ce în ce mai puternică de a trăi cu mai puţin, dar cu mai multă fluiditate, libertate şi lejeritate. Şi cu mai mult rafinament. Am realizat treptat că, pe măsură ce mă despovăram, lucrurile care-mi rămâneau încetau să-mi mai fie indispensabile: până la urmă, avem nevoie de foarte puţin ca să trăim. Am dobândit deci convingerea profundă şi solidă că suntem cu atât mai liberi şi mai împliniţi cu cât avem mai puţine lucruri. Dar sunt în acelaşi timp conştientă că trebuie să fim cu ochii în patru: capcanele consumerismului, ale inerţiei fizice şi mentale şi ale negativităţii ne pândesc la cea mai mică urmă de neatenţie”, scrie Dominique Loreau, în introducerea cărţii „Arta simplităţii”.
Astăzi trăim, din păcate, sub semnul excesului. Avem prea multe bunuri materiale, prea multe variante, prea multe tentaţii, prea multe dorinţe de satisfăcut. Şi chiar dacă avem prea mult, vrem şi mai mult. Nu suntem niciodată mulţumiţi şi fericiţi cu ceea ce avem. „Oamenii consumă, dobândesc, acumulează, colecţionează. «Au» prieteni şi relaţii, «deţin» diplome, titluri, medalii… Se prăbuşesc sub greutatea posesiunilor şi uită sau nu-şi dau seama că poftele îi transformă în fiinţe lipsite de viaţă, supuse dorinţelor din ce în ce mai numeroase. Multe lucruri sunt de prisos, dar nu pricepem asta decât în momentul în care suntem privaţi de ele. Le folosim pentru că le avem, nu pentru că ne sunt necesare. Câte obiecte nu cumpărăm numai fiindcă le-am văzut la alţii!”, observă Dominique Loreau. Vestea bună este că stilul acesta de viaţă se poate schimba, dacă ne dorim cu adevărat. Totul depinde în exclusivitate de noi şi de nimeni altcineva. Noi decidem cum vrem să trăim, şi nu cei din jurul nostru. Dacă vom continua să acumulăm lucruri, vom fi nefericiţi. Dacă ne vom debarasa de ele, vom fi fericiţi.
Viaţa poate fi foarte frumoasă, dacă vom căuta în interiorul nostru toate resursele necesare pentru a o face aşa. Poate că a venit vremea să nu mai punem pe prim plan grijile şi stresul, să răspundem la rău cu bine, să îi ignorăm prin toate mijloacele posibile pe cei care ne aduc veşti proaste şi să nu le mai dăm atâta importanţă gândurilor care ne macină şi nu ne lasă să trăim aşa cum vrem. „Lumea interioară e cea care conturează lumea exterioară. Învăţaţi să vă selectaţi gândurile. Alegeţi să fiţi amabil, vesel, iubitor, şi lumea vă va răspunde cu aceeaşi monedă. Străduiţi-vă să vă ocupaţi mintea cu convingerea că o să vi se întâmple numai lucruri bune şi «supravegheaţi-vă» gândurile pentru a le orienta spre lucruri drepte, frumoase şi utile. Tot ce vi se întâmplă reflectă aceste gânduri. Imaginaţi-vă că mintea este o grădină în care plantaţi seminţe. Subconştientul e înţesat de ideile pe care le-aţi semănat de-a lungul zilei. Ce veţi recolta la capitolul vitalitate, sănătate, prieteni, statut social şi situaţie financiară este rodul gândurilor dumneavoastră. Este, deci, capital să le acordăm întreaga noastră atenţie. Energia este dirijată de ceea ce gândim, iar gândurile precedă atitudinea. Aceasta înseamnă că sunteţi responsabil de propria existenţă şi că lumea care vă înconjoară e doar oglindirea ei”, concluzionează Dominique Loreau. Prin urmare, noi suntem creatorii propriului destin şi suntem direct răspunzători de ceea ce ni se întâmplă.
Dacă vom preţui fiecare clipă, dacă vom avea grijă de sănătatea noastră, dacă nu ne vom abandona visele şi dacă vom reuşi să păstrăm echilibrul între minte şi emoţii, viaţa noastră va arăta cu siguranţă altfel decât acum. Dar oare suntem pregătiţi să facem acest pas?