Dirijorul Ion Marin, decorat cu Ordinul Artelor și Literelor

Dirijorul Ion Marin a fost decorat cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler („Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres”), a anunţat Ministerul Culturii din Franța. Titulatura de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, una dintre cele mai importante distincții ministeriale din Hexagon, îi va fi acordată celebrului muzician pentru „contribuția și angajamentul în serviciul culturii”, după cum menționează scrisoarea oficială transmisă de ministrul Culturii, Roselyne Bachelot-Narquin.

„În excepționala sa carieră de aproape 40 de ani dăruiți performanței, Ion Marin s-a distins și ca un promotor de seamă al culturii franceze, francofoniei, precum și al valorilor europene universale. Din 1983 până în prezent, Ion Marin a dirijat în Franța peste 150 de concerte și spectacole de operă. A colaborat cu numeroase orchestre prestigioase din spațiul francofon, cum sunt: Orchestre National de France, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre de Paris, Orchestre National de Lyon, Orchestre de l’Opéra national de Paris Bastille, Orchestre National d’île-de-France, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Nice, Ensemble Orchestral de Paris sau Orchestre Lamoureux. A dirijat spectacole celebre de teatru liric la Opéra national de Paris Bastille, Opéra Garnier, Théâtre des Champs – Élysées, Opéra National de Lyon, Opéra de Monte-Carlo și Opéra Nice Côte d’Azur. A participat la prestigioase festivaluri de muzică clasică în spațiul francez, precum Le Festival de Paris, Festival de Saint-Denis, Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence, Festival de Monte-Carlo, Festival de Musique de l’Orangerie de Sceaux sau Festival Radio France Occitanie Montpellier”, se arată în comunicatul de presă al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Radio France/ Christophe Abramovitz
Orchestra Națională a Franței

Totodată, Ion Marin a elogiat spiritul și cultura Franței în lume în peste 50 de concerte de muzică simfonică și spectacole de operă ale creatorilor francezi susținute pe scene din Europa, Statele Unite ale Americii și Japonia. În stagiunea 2019 a Filarmonicii din St. Petersburg, acesta a dirijat ciclul stagiunii dedicat muzicii franceze, iar în septembrie 2019, a dirijat un program Enescu, Ravel și Debussy cu Orchestre National de France la București, în cadrul secțiunii „Marile orchestre ale lumii” a Festivalului Internațional „George Enescu”. De asemenea, artistul este un susținător declarat al cooperării culturale între România şi Franţa, fiind una dintre personalitățile implicate în pregătirea inaugurării oficiale a Sezonului România – Franța 2019 la Paris și a participării Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” la concertul de deschidere organizat la Dôme des Invalides, în luna noiembrie 2018, în prezența preşedintelui României și a oficialităților din capitala Franței.

Profesor la Universitatea Mozarteum din Salzburg

Dirijorul Claudio Abbado

Recent, dirijorul Ion Marin a fost numit profesor al Universităţii Mozarteum din Salzburg. Catedra de dirijat pe care artistul o conduce va purta numele celebrului dirijor Claudio Abbado.

„Este o mare emoție să mă întorc peste ani la Universitatea Mozarteum în calitate de profesor. Dedicația numelui catedrei făcută mentorului meu Claudio Abbado mă onorează. O mare parte a activității lui Claudio Abbado a fost legată de formarea și educarea tinerelor generații de muzicieni. Consider această misiune de transmitere a tradiției ca pe un element esențial în viața unui artist. A putea face asta în cadrul Mozarteum-ului de la Salzburg, atât de bogat în ceea ce privește marea istorie a artei muzicale europene, este un prilej de mare bucurie și responsabilitate”, a declarat Ion Marin.

Primul proiect pe care reputatul dirijor îl va derula în calitate de conducător artistic va avea loc pe 27 ianuarie 2021, în cadrul Festivalului Mozartwoche și va fi dedicat primelor simfonii mozartiene. La eveniment vor participa artiști ca Daniel Barenboim, Marta Argerich şi Maxim Vengerov, precum și Orchestra Filarmonică din Viena. Cu o istorie de peste 170 de ani, Universitatea Mozarteum a fost fondată în onoarea lui Wolfgang Amadeus Mozart, născut în Salzburg. Alături de Fundația Internațională și Orchestra cu același nume face parte din emblematica triadă cultural – educațională „Mozarteum”, dedicată în mod oficial memoriei genialului compozitor.

Muzeul Mozarteum