pink water lily flower on water

Cum putem obţine purificarea curăţindu-ne casa, mintea, trupul şi sufletul

Cartea scrisă de Shoukei Matsumoto este un ghid despre cum putem obţine purificarea curăţindu-ne casa, mintea, trupul şi sufletul.

Carte: Ghidul unui călugăr pentru curăţenia casei şi a minţii, de Shoukei Matsumoto, editura Humanitas

Una dintre plăcerile mele cele mai mari a fost dintotdeauna aceea de-a face curăţenie. Încă de pe când eram un copil îmi plăcea ca în casă să fie ordine şi lumină. Mă simţeam foarte bine după ce vedeam că obiectele sunt la locul lor şi că nu există murdărie pe nicăieri. Eram mândră de faptul că oricine ar veni în vizită, indiferent de oră, găseşte o casă primitoare, aranjată şi curată. La vremea respectivă nu ştiam că simplul act de a face curăţenie echivalează, de fapt, cu o îmbogăţire din punct de vedere spiritual. Mi-am amintit toate acestea atunci când am început să citesc „Ghidul unui călugăr pentru curăţenia casei şi a minţii„, scris de Shoukei Matsumoto şi publicat recent de Editura Humanitas. Shoukei Matsumoto s-a născut în 1979 în Japonia, fiind licenţiat în studii literare la Universitatea din Tokyo, şi este călugăr în comunitatea Shin, iar cartea sa este un ghid spiritual şi practic, tradus în peste 15 limbi, despre cum putem obţine purificarea curăţindu-ne casa, mintea, trupul şi sufletul.

Astăzi, poate mai mult ca niciodată în istoria umanităţii, trăim într-un ritm de viaţă alert, care nu ne lasă nicio clipă de linişte şi care ne ţine tot timpul ocupaţi şi pe fugă. Dar oricât de trepidantă ar fi existenţa modernă avem nevoie de momente în care să ne deconectăm de la tot ce înseamnă cotidian. „Când vizitezi un templu, eşti cuprins de o stare de fericire, datorată liniştii locului. Grădinile sunt bine îngrijite şi fără cusur, nu vezi nici măcar o frunză pe jos. Înăuntrul sălii principale, îţi vine uşor să stai drept şi să fii alert. Curăţenia te ajută să-ţi calmezi mintea. Îndepărtăm praful pentru a alunga dorinţele lumeşti. Frecăm murdăria pentru a ne elibera de ataşamente. Timpul pe care-l petrecem curăţând cu grijă fiecare colţişor al templului ne aduce multă împlinire. Ducem o viaţă simplă şi ne rezervăm timp pentru a contempla sinele, fiind pe deplin conştienţi de fiecare moment. Nu numai călugării s-ar cuveni să trăiască aşa, ci fiecare om care îşi duce viaţa în lumea agitată de astăzi. Viaţa este o ucenicie permanentă, şi fiecare dintre noi este suma acţiunilor sale. Dacă trăieşti fără băgare de seamă, mintea ta se va întina, dar dacă încerci să trăieşti conştient, în timp, ea va redeveni pură. Dacă inima ta e pură, lumea pare mai luminoasă. Dacă lumea ta e luminoasă, poţi fi mai bun cu ceilalţi„, scrie Shoukei Matsumoto, în introducerea cărţii sale. Practic, sarcinile domestice zilnice ajută la îmbunătăţirea stării propriei minţi, dar şi a celor din jur, ele nefiind o povară, ci o modalitate de cunoaştere a sinelui.

Curăţenia este, în esenţă, mai mult decât o simplă muncă. Atunci când faci curăţenie, îţi faci ordine în propria minte şi în propriul suflet. Nu cureţi doar o suprafaţă oarecare, îţi rearanjezi gândurile. Te simţi mai fericit şi împlinit după ce ai terminat ceea ce ţi-ai propus. „Curăţenia şi ordinea sunt sarcini de zi cu zi, iar cel mai important lucru este consecvenţa. Chiar şi un interval scurt de timp e de ajuns, aşa că obişnuieşte-te să depui efort pentru a face curăţenie în fiecare zi. La început s-ar putea să fie greu să te trezeşti dimineaţa devreme, dar dacă îţi formezi obiceiul de a face curat dimineaţa şi ordine seara, corpul şi mintea ta se vor simţi revigorate în fiecare zi„, arată Shoukei Matsumoto. Ar fi de preferat să nu laşi vase murdare în chiuvetă şi rufe de spălat în baie pentru că a doua zi te vei simţi rău. Mai mult, apăsarea va rămâne toată noaptea în subconştientul tău şi chiar vei visa cum te străduieşti să-ţi termini treaba. „Depune efort din toată inima în fiecare zi, ca să nu ai regrete. Nu plânge după trecut şi nu-ţi face griji pentru viitor. Nu e vorba doar despre ceea ce simţi. Fă ceea ce trebuie să faci fără amânare„, subliniază călugărul. Cu cât vei neglija mai mult necurăţenia din inimă, cu atât mai greu îţi va fi să o îndepărtezi, de aceea ar fi bine să nu laşi pe mâine ceea ce ai de făcut astăzi şi să te bucuri de fiecare zi în parte.

Înainte de începerea curăţeniei trebuie să deschizi ferestrele pentru a permite aerului proaspăt să intre în încăperi şi să reînvioreze atmosfera din casă. „Când îţi umpli plămânii de aer proaspăt, mintea se pregăteşte în mod firesc pentru a face curat. Indiferent de cât de mult ai curăţa lucrurile la suprafaţă, dacă aerul din jurul tău e stătut, mintea ta va fi la fel„, afirmă Shoukei Matsumoto. De fapt, prin acest gest comunici cu natura şi te recontectezi la ceea ce este cu adevărat important. „Deschide fereastra şi interacţionează cu natura. Fii conştient de faptul că eşti prea slab pentru a trăi în acelaşi mediu cu animalele sălbatice. Simte blândeţea şi severitatea naturii pe pielea ta şi fii recunoscător pentru preţioasa forţă a vieţii. În fiecare dimineaţă, deschide ferestrele care te leagă de natură şi trage în piept aerul proaspăt„, menţionează călugarul. Dacă eşti atent, vei observa că miresmele aduse de vânt se schimbă în fiecare anotimp, iar freamătul insectelor şi cântecul păsărilor îţi vor indica exact perioada anului. „Ceea ce vezi când priveşti spre natură este o oglindă a ceea ce se află în inima ta„, concluzionează Shoukei Matsumoto.

Trebuie să avem grijă în permanenţă de mintea şi sufletul nostru şi în fiecare zi trebuie să ne preocupăm de felul în care trăim, ne îndeamnă Shoukei Matsumoto. În opinia sa, tehnicile de purificare a minţii şi metodele de curăţenie sunt, de fapt, două faţete ale unei singure realităţi. Trebuie să fim atenţi la ceea ce facem zilnic, dar şi la ceea ce spunem şi gândim. Exteriorul reflectă interiorul, iar noi suntem suma lucrurilor pe care le facem în viaţa noastră cotidiană.