close up of two flute glasses filled with sparkling wine wuth ribbons and christmas decor

Cu speranţă spre un nou an…

În 2022 să fim mai atenţi, mai responsabili, mai conştienţi, mai încrezători în noi şi în semenii noştri.

Doar puţin timp ne mai desparte de intrarea într-un nou an şi toate speranţele noastre se îndreaptă spre acesta. Ne dorim ca 2022 să fie mai bun ca anul care se încheie şi să ne aducă mai multe bucurii şi împliniri. Lăsăm în urmă un an caracterizat de frică, haos, nervi întinşi la maximum şi foarte multă neîncredere. 2021 a fost un an incredibil de greu chiar şi pentru cei mai echilibraţi oameni din lume. Fiecare zi a adus stres, teamă şi tumult sufletesc, iar lucrurile au părut că scapă de sub control. Nimeni şi nimic nu a mai fost la fel, „normalitatea” nu a mai existat şi lumea a trecut la un nou nivel. Schimbarea s-a produs şi nu mai poate fi evitată.

În ceea ce mă priveşte, anul 2021 a fost frumos şi dificil în acelaşi timp. Am trecut prin foarte multe emoţii, prin situaţii stresante şi am avut în faţă întregul spectru al manifestărilor umane. În acest an am învăţat mai mult despre natura umană decât în oricare perioadă a vieţii mele. Am înţeles cât de mult contează să ne cunoaştem pe noi înşine, cum se manifestă frustrarea când pune stăpânire pe sufletul nostru şi cât de legaţi suntem de trecut, ignorând cu desăvârşire ceea ce se petrece în prezent. Cred că suntem foarte puternici mental şi sufleteşte, dar nu suntem conştienţi de toate astea până când destinul nu ne pune în faţă situaţii-limită. Mi-am dat seama cât de importantă este educaţia pentru viaţa noastră, cât de mult contează să avem încredere în ştiinţă şi să înţelegem noţiunile medicale pentru că, din păcate, dezinformarea ucide şi persoanele dragi din viaţa noastră pot dispărea imediat dacă pleacă urechea la baliverne. Nu credeam că în secolul XXI, în momentul în care dezvoltarea, ştiinţa şi tehnologia sunt la un nivel atât de înalt, de cel mai mare succes se bucură ştirile de Ev Mediu, care nu au niciun fundament şi din cauza cărora vieţile multor oameni sunt puse în pericol. Răul este, din nefericire, mai seducător decât binele. Plus de asta am constatat cu neplăcere că oameni cu autoritate, posesori de diplome universitare, spun tot felul de lucruri aiuritoare în spaţiul public şi sădesc neîncredere în mintea şi sufletul privitorilor. Zicala „omul sfinţeşte locul” s-a transformat în „omul sminteşte locul”.

Din punctul meu de vedere, pandemia de Covid-19 i-a făcut pe oameni să-şi dea jos măştile şi să-şi arate adevărata faţă. Tot ce au ţinut ascuns în suflet, acum au scos la iveală. Frica, frustrarea, lipsa de cunoaştere şi înţelegere, disperarea, neîncrederea nu au mai putut fi ignorate şi au ieşit la suprafaţă. Gălăgia din interior s-a materializat în exterior, iar rezultatul este cel pe care îl vedem astăzi. Măştile au căzut una după alta. Din acest motiv, oamenii au nevoie de o resetare, de o întoarcere la adevăratele valori, de o conştientizare a faptului că trebuie să lase trecutul în urmă şi să trăiască în prezent. Tot ce au considerat cândva ca fiind „bun” trebuie regândit. Dacă există un lucru demn de remarcat în toată această urgenţă medicală în care trăim de vreo doi ani, acela este că ne-a făcut să ne întoarcem la noi înşine, să punem sufletul şi sănătatea noastră pe primul loc, după ce ani de zile am alergat numai după posesiuni materiale, titluri şi onoruri. Deodată, am înţeles că degeaba avem notorietate, succes şi bogăţie, dacă nu avem sănătate. Perioadele lungi de timp în care ne-am ignorat sănătatea au ieşit la iveală şi oglinda în care a trebuit să ne vedem ne-a dezvăluit o imagine care nu ne place absolut deloc. Sănătatea trebuie să fie în anii care vin prioritatea noastră principală. Nimic nu contează mai mult ca ea. Generaţiile viitoare trebuie educate în acest spirit. Poate că nu este întâmplător faptul că Sars-Cov-2 afectează plămânii şi întregul sistem respirator, adică organele vitale care susţin viaţa. Şi oamenii au tăiat pădurile, adică plămânii Pământului, iar consecinţele sunt catastrofale şi se văd cu ochiul liber. Virusul ne-a făcut să simţim pe propria piele consecinţele distrugerii planetei din ultimele sute de ani, doar pentru că ne-am dorit să obţinem profit şi să avem o viaţă „mai bună”. Dacă nu putem respira, nu putem trăi. Dacă nu avem oxigen, nu putem supravieţui. Covid-19 ne-a oferit o lecţie despre cauză şi efect.

Fiecare dintre noi şi-a căutat în acest an un loc în care să se adăpostească şi să uite de toată agitaţia din jur. Pentru mine, locul acela a fost site-ul înluminilerampei.ro, unde mi-am putut cultiva pasiunea pentru scris şi citit, şi familia mea. Scrisul mi-a dăruit foarte multe satisfacţii şi a fost ancora de care m-am sprijinit în toate momentele grele. Cititul mi-a oferit posibilitatea întâlnirii cu scrieri şi autori diferiţi şi interesanţi prin temele propuse în volumele lor. Familia mi-a dat garanţia că nu sunt singură, că trebuie să lupt pentru visele mele şi să dobor obstacolele care îmi apar în cale. Soţului meu drag trebuie să îi mulţumesc pentru toată răbdarea pe care a avut-o şi o are cu mine atunci când trebuie să pregătesc un text şi am de citit, de documentat şi de scris. Fără înţelegerea lui multe dintre articolele pe care le-aţi citit de-a lungul anului în acest spaţiu nu ar fi existat. Scrisul este un lucru care necesită foarte mult timp şi răbdare din partea celor dragi. Dacă aceste elemente nu există, rezultatele nu pot apărea. De mare ajutor mi-au fost, mai ales în perioadele stresante, plimbările în aer liber şi grădinăritul. Nu există bucurie mai mare pentru mine decât aceea de a sta în mijlocul florilor, de a le uda şi de a le vedea cum cresc de la o zi la alta. Grădinăritul mi se pare cea mai bună terapie după ce venim acasă de la serviciu. Am folosit această tehnică ani de zile şi o recomand cu căldură tuturor celor care vor să fie aproape de natură. Mersul pe jos mi se pare, apoi, cea mai eficientă metodă dacă vrem să avem o sănătate de fier. Pentru mine nu există plăcere mai mare decât aceea de a merge pe jos şi de a vedea cum se schimbă peisajele, locurile şi oamenii. În goana maşinii, multe dintre acestea nici nu se observă şi este păcat că se întâmplă aşa.

Privesc anul 2022 cu multă speranţă şi optimism. Sunt convinsă că tot ceea ce nu am putut realiza în acest an, vom putea înfăptui anul viitor. Dacă avem suficient de multă putere, voinţă şi încredere în noi înşine, vom reuşi să facem tot ceea ce ne propunem. Suntem creatorii propriului destin şi suntem direct răspunzători de ceea ce ni se întâmplă în viaţă. Deciziile pe care le luăm sunt rezultatul alegerilor noastre. Mi-ar plăcea ca anul viitor să fim mai atenţi, mai responsabili, mai conştienţi, mai încrezători în noi şi în semenii noştri. Aş vrea să nu mai fim atât de egoişti, de superficiali, de aroganţi, de încăpăţânaţi în relaţiile cu ceilalţi. Cuvintele care ar trebui să ne ghideze pe parcursul anului 2022 mi-aş dori să fie încredere, responsabilitate, conştientizare, credibilitate, informare, grijă. Şi să nu uităm că binele pe care îl facem semenilor noştri ni-l facem nouă.