George Enescu este cea mai bună carte de vizită a României
Moştenirea pe care compozitorul George Enescu a lăsat-o lumii este inestimabilă, iar faptul acesta poate fi demonstrat cu uşurinţă şi astăzi, în condiţiile în care, de pildă, peste 100 de tineri muzicieni din 32 de ţări s-au înscris în 2022 la cea de-a XVIII-a ediţie a concursului internaţional care poartă numele legendarului artist. Pentru România, interesul tinerilor care vor să participe la prestigioasa competiţie este cea mai bună carte de vizită. Graţie festivalului şi concursului „George Enescu”, ţara noastră se află pe harta culturală a lumii, iar muzica sa ajunge să fie cunoscută şi îndrăgită în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Pentru tineri, obţinerea unei distincţii la acest concurs poate fi rampa de lansare în lumea bună a muzicii şi le poate aduce recunoaşterea internaţională pe care şi-o doresc. Dinspre România vin, aşadar, din când în când, şi veşti bune!
Regizorul Paul Schrader va fi distins cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia
Regizorul şi scenaristul Paul Schrader va fi distins cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, în cadrul celei de-a 79-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, care se va desfăşura în perioada 31 august – 10 septembrie 2022, informează revista Variety. Acesta a regizat pelicule precum „American Gigolo”, „Mishima: A Life in Four Chapters”, „The Comfort of Strangers” şi „First Reformed”, dar a semnat şi scenariul unor filme ca „Taxi Driver” şi „The Last Temptation of Christ”. „Sunt profund onorat. Veneţia este Leul inimii mele”, a declarat Paul Schrader în mesajul de acceptare a trofeului. Directorul artistic al Festivalului de la Veneţia, Alberto Barbera, l-a elogiat pe regizor pentru „revoluţionarea imaginaţiei, esteticii şi limbajului filmului american” începând cu finele anilor 1960. „Nu este o exagerare afirmaţia potrivit căreia este unul dintre cei mai importanţi cineaşti americani ai generaţiei sale, un regizor influenţat profund de filmul şi cultura europeană şi un scenarist care se încăpăţânează să rămână independent, dar care ştie în acelaşi timp să lucreze pe bază de comandă şi să-şi găsească locul cu încredere în sistemul hollywoodian”, a arătat Alberto Barbera. Anul trecut, Leul de Aur pentru întreaga carieră i-a fost decernat actorului Roberto Benigni.
Peste 100 de tineri muzicieni s-au înscris la Concursul Enescu 2022
Peste 100 de tineri muzicieni din 32 de ţări s-au înscris la cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu”, la cele patru secţiuni dedicate: violoncel, vioară, pian şi compoziţie, informează ARTEXIM. Astfel, au fost înregistrate 26 de înscrieri la secţiunea violoncel, 21 la vioară, 39 la pian şi 22 de lucrări orchestrale şi camerale la secţiunea compoziţie, unde va fi acordat şi un premiu pentru originalitate. Cei mai mulţi concurenţi sunt din România – 16, urmată de China – 15 şi Coreea de Sud – 14. Cel mai tânăr concurent înscris este un violoncelist de 13 ani, iar media de vârstă a aplicanţilor este de 25 de ani. „În aceste vremuri complicate, am avut peste 100 de candidaţi înscrişi la Concursul Internaţional George Enescu. Următorul pas este ca juriul să analizeze toate aplicaţiile şi să selecteze acei tineri muzicieni care vor fi invitaţi să vină la Bucureşti, în septembrie, să concureze pe scena Ateneului Român. Suntem fericiţi pentru toate înscrierile şi recunoscători pentru acest efort incredibil al tinerilor muzicieni”, a declarat dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Concursului şi al Festivalului Internaţional „George Enescu”. Jurizarea pentru prima etapă a concursului va avea loc online, prin analizarea înregistrării video trimise de concurenţi de către juriile de specialitate, formate din muzicieni de renume internaţional. Etapa online se va desfăşura în luna mai, iar anunţarea rezultatelor se va face până la data de 31 mai, pe site-ul concursului.
Cel mai mare muzeu în aer liber din România va fi deschis zilnic timp de 12 ore
Muzeul Astra din Sibiu, cel mai mare muzeu în aer liber din ţară, va fi deschis începând din 6 mai 2022, timp de 12 ore, zilnic, a anunţat instituţia. „De mâine ne vedem mai des și mai mult! Trecem la programul oficial de vară, adică ne veți putea vizita între orele 8 și 20. Bucuroși de oaspeți!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Muzeului Astra. Totodată, de Ziua Costumului Tradiţional din România, în 8 mai 2022, intrarea este gratuită în Muzeul Astra pentru vizitatorii îmbrăcaţi în costum popular complet (femei: ie, poale, şurţ şi cătrinţă/ foi, brâu, laibăr sau pieptar; bărbaţi: cămaşă, cioareci sau iţari, brâu, laibăr sau pieptar, clop/căciulă). De asemenea, în 9 mai 2022, de Ziua Europei, Muzeul Astra organizează un concurs prin care participanţii vor descoperi diversitatea Europei: solidaritate, spirit comunitar, valori comune, acceptare, familie unită, toleranță. „Am pregătit pentru voi 8 cartonașe cu indicii ascunse în 8 locații diferite din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, specifice minorităților. Cu ajutorul unei hărți, descoperiți monumentele în care sunt ascunse cartonașele – indiciu! Fiecare cartonaș identificat îți dă ocazia să descoperi informații inedite despre obiecte diverse ale unei Europe unite. Adunați cele 8 cartonașe și acasă completați mapa primită de la casierie prin lipirea acestora la locul corespunzător!”, potrivit reprezentanţilor muzeului.
Scriitoarea Liudmila Ulitskaya a fost recompensată cu Premiul Formentor de las Letras
Scriitoarea Liudmila Ulitskaya a fost distinsă, recent, cu Premiul Formentor de las Letras 2022 din Spania, pentru „puternicul său impuls narativ”, „sensibilitatea şi delicateţea sa”, relatează EFE. Juriul premiului, dotat cu 50.000 de euro, a decis să o recompenseze pe scriitoarea rusă pentru „puternicul ei imbold narativ cu care înregistrează cele mai subtile emoţii ale sufletului omenesc, pentru sensibilitatea cu care povesteşte această epopee a personajelor aruncate în labirintul lumii”. Cărţile sale ridică „întrebări incomode care îi privesc atât pe învingători cât şi pe cei învinşi, pe eroi şi trădători, asasini şi victime. Cu un înalt conţinut moral şi religios – având drept surse iudaismul şi creştinismul – opera scriitoarei explorează relaţiile ambigue şi complexe ale binelui şi răului”. Liudmila Ulitskaya s-a născut în Urali în 1943 şi s-a mutat la Berlin în martie 2022, fiind una dintre autoarele „cele mai profunde şi de cel mai mare impact” ale literaturii ruse contemporane, numele său aflându-se printre candidaţii la Premiul Nobel pentru Literatură. Este autoare a 15 romane de ficţiune, a trei povestiri pentru copii şi a şase piese de teatru care s-au jucat în numeroase săli din Rusia şi Germania. Cărţile sale au fost traduse în peste 15 limbi.
Sursa: Agenţia Agerpres