BNR a derulat în luna martie proiectul de educație financiară „Săptămâna mondială a banilor”

*Tematica anului 2021: „Ai grijă de tine, ai grijă de banii tăi”

În perioada 22-26 martie 2021, Banca Națională a României (BNR) a organizat „Săptămâna mondială a banilor”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică prin Rețeaua Internațională de Educație Financiară la care BNR este membru cu drepturi depline începând cu anul 2018, informează instituţia financiară. Demersul a făcut parte dintr-un proiect amplu de educație financiară inițiat de Banca Națională a României în anul 2011 – „Să vorbim despre bani şi bănci” – la care au participat până acum aproximativ 210.000 de elevi și cadre didactice. Tematica anului 2021 a fost „Ai grijă de tine, ai grijă de banii tăi”.

*Peste 15.000 de participanţi

Pe parcursul săptămânii, reprezentanți ai băncii centrale din București și din rețeaua teritorială au derulat activități pe teme financiar-bancare adresate unui număr de aproximativ 15.825 de elevi, din 194 unități școlare. Au fost susținute 650 de prezentări, din care 131 destinate claselor primare, 336 celor gimnaziale și 183 elevilor de liceu. La nivelul județului Brașov, Agenția BNR Brașov, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov, a organizat prezentarea online a unor materiale de educaţie financiară pentru 500 de elevi și cadre didactice din 5 unități școlare: Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu”, Școala Profesională Germană Kronstadt, Școala Gimnazială Nr. 2 „Diaconu Coresi” Braşov, Şcoala Gimnazială Ghimbav și Şcoala Gimnazială „Ovidiu Densuşianu” Făgăraș. Activitățile educative ce se încadrează în tematica propusă la nivel mondial au stat la baza dezbaterilor online dintre elevi și reprezentanții BNR pe subiecte precum: elaborarea unui buget, planificarea financiară, economisirea, inflația, elemente de siguranță ale banilor şi mijloace moderne de plată.

*Campanie globală de conştientizare  

Și în 2021 Banca Națională a României (BNR) s-a implicat în acest proiect educațional considerând că în prezent, în contextul pandemiei de Covid-19, este mai important ca niciodată să continue interacțiunea cu tinerii, astfel încât aceștia să poată dobândi/dezvolta abilități și cunoștințe pentru abordarea problemelor financiare. Proiectul „Săptămâna mondială a banilor 2021″ este parte a campaniei globale de conștientizare a importanței banilor, la care participă peste 170 de țări de pe toate continentele. Acesta are rolul de a crește nivelul de educație financiară al copiilor și tinerilor, precum și cel al incluziunii financiare.