Editurile din România au pregătit pentru cititorii lor fideli o mulţime de noutăţi şi au publicat titluri asupra cărora merită să ne îndreptăm atenţia. Recunosc faptul că unele dintre ele mi s-au părut foarte interesante şi mi-ar plăcea să le citesc în viitorul apropiat. Cărţile se găsesc deja pe rafturile librăriilor şi constituie o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber, mai ales în vremurile tulburi pe care le trăim, oferindu-ne o binemeritată evadare din cotidian.
*„Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”, de Dorian Galbinski (Editura Humanitas, 2021). Cartea prezintă povestea celui mai longeviv membru al redacției în limba română a postului de radio BBC World Service. Dorian Galbinski s-a născut la 29 august 1944 în comuna Regele Ferdinand, ulterior Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța. În 1965 a emigrat împreună cu familia în Israel şi a urmat un an cursuri de Arheologie și Civilizație Franceză la Universitatea Tel Aviv, după care a fost încorporat în armată pentru serviciul militar obligatoriu de trei ani. În 1970, în urma unui concurs pentru ocuparea unui post de redactor la Secția Română a BBC World Service, a plecat la Londra. A fost prezent la microfonul BBC, sub pseudonimul Dorian Galor, timp de aproape 38 de ani, până la 1 august 2008, când Secția Română și-a încetat transmisiunea. „Nu am ținut niciodată un jurnal. Aceste memorii sunt scrise în întregime… din memorie. Sau, cum se spune în engleză, sunt scrise to the best of my recollection. Așa că, dacă uneori datele se contrazic sau detectați mici erori geografice sau istorice, de vină este doar ea, memoria„, scrie Dorian Galbinski în prefaţa volumului.
*„Spune-mi că mă iubești…” Erich Maria Remarque – Marlene Dietrich: Mărturii ale unei patimi, de Werner Fuld, Thomas F. Schneider (Editura Polirom, 2021). Werner Fuld și Thomas F. Schneider au adunat, au comentat și au prefațat scrisorile trimise de Erich Maria Remarque actriţei Marlene Dietrich. Majoritatea epistolelor sunt scrise în perioada 1937 şi 1949. În septembrie 1937, Erich Maria Remarque a întâlnit-o pe Marlene Dietrich la Lido, în Veneția, iar întâlnirea a prilejuit începutul unei iubiri îndelungate, pasionale și dramatice. Cei doi erau faimoşi, independenţi financiar şi părăsiseră Germania, iar acest fapt l-a determinat pe Erich Maria Remarque să îi trimită legendarei artiste o serie de încîntătoare și tulburătoare scrisori de dragoste. „Copilă divină şi iubită, ieri ai vorbit cu mine la telefon şi azi-dimineaţă am găsit o telegramă de la tine – şi toată ziua a fost uşoară şi plină de o fericire plutitoare, plină de speranţă şi încredere şi, brusc, timpul n-a mai părut nesfârşit şi întunecat. E atât de ciudat că am nevoie de tine! Oare când am mai avut nevoie de cineva în viaţa asta? Dar acum tu îmi eşti necesară, am nevoie de tine ca de mine însumi şi chiar mai mult de-atât, pentru viaţa mea, pentru lucru, pentru tot – ca în cântecul acela stupid: «Am nevoie de tine ca să fiu bucuros»„, consemnează scriitorul într-o epistolă din 1939.
*„Din dragoste de viață”, de Erich Fromm (Editura Trei, 2020). Volumul adună transcrierile dialogurilor radiofonice pe care Erich Fromm, sociolog și psihanalist, format în cadrul Școlii de la Frankfurt, le-a susţinut de-a lungul vieţii şi abordează teme variate, de la iubire la politică, de la bine şi rău la agresivitate, de la plictiseală la interpretarea viselor. Printre cărţile traduse în limba română se numără: „Arta de a iubi”, „Budismul Zen și psihanaliza”, „Arta de a fi”, „Anatomia distructivității umane”, „Omul pentru sine”, „Sufletul omului” și „Limbajul uitat”. „Dacă ne întrebăm astăzi cum își imaginează omul modern paradisul…, viziunea sa va fi aceea a unui magazin imens unde găsește de toate și unde va avea mereu destui bani să cumpere nu numai tot ce dorește, dar, de asemenea, cu puțin mai mult decât vecinul. Aceasta este parte din sindrom: sentimentul propriei valori se bazează pe cât de mult are omul respectiv. Și dacă vrea să fie cel mai bun, trebuie să aibă cel mai mult„, afirmă Erich Fromm.
Temele pe care ni le propun cele trei cărţi sunt diverse şi ne îndeamnă să reflectăm mai mult la felul în care privim viaţa. Fie că alegem să citim memoralistică şi diaristică, fie că optăm pentru corespondenţa dintre două personalităţi sau ne interesează aspectele psihologice ale existenţei, important este să acordăm lecturii cât mai mult timp pentru că doar astfel ne vom putea îmbogăţi din punct de vedere spiritual.