crop woman with stethoscope on neck

Tu câtă grijă ai de tine?

Să investim în sănătate şi starea de bine dacă vrem să trăim mult şi frumos.

„Trupul este templul tău. Menține-l pur și curat pentru sufletul care locuiește în el”.

(Baba Aziz)

Pentru mine, ultimii trei ani au fost foarte dificili din toate punctele de vedere. Mi-am pierdut tatăl şi bunica, mama a suferit o intervenţie chirurgicală, a trebuit să fiu creativă şi să mă reorientez profesional, mi-am întemeiat o familie şi am dobândit noi responsabilităţi. În această perioadă, am înţeles cât de important este să avem grijă de noi pe tot parcursul vieţii. Abia după ce pierdem pe cineva drag ne dăm seama cât suntem de efemeri, ce obiective mici avem în viaţă şi ce puţin facem pentru noi şi sănătatea noastră, pentru a ne menţine în formă maximă. Amânăm totul la nesfârşit de parcă am trăi mii de ani, iar când ajungem aproape de final regretăm greşelile pe care le-am făcut şi am da orice să întoarcem timpul înapoi.

a family having a picnic
Photo by Kampus Production on Pexels.com

Tata se îngrijea foarte mult de sănătate. Mergea la medic, îşi făcea analize anual şi avea grijă ca şi noi să fim în stare bună, motiv pentru care ne lua tensiunea şi glicemia în fiecare săptămână. Ultima intervenţie chirurgicală a făcut-o cu o lună sau două înainte să se stingă. În schimb, mama nu a fost şi nu este atât de grijulie cu sănătatea ei. A fost mai mult bolnavă decât tata, a avut mai multe operaţii complexe şi grele decât el, iar contactul cu medicii şi spitalul i-au provocat întotdeauna o stare de stres, dovadă că tensiunea ei ajunge până la cer de fiecare dată când vede halatul doctorului. Eu m-am obişnuit cu acest mediu pentru că de când eram mică am mers la oftalmolog şi stomatolog în fiecare an, şi apoi la alte tipuri de controale, atunci când situaţia a cerut-o. La început am avut teamă de medici, de locul acela aseptic, dar în timp am înţeles că este spre binele meu dacă am grijă de sănătate. Este o dovadă de respect atât faţă de propria persoană, cât şi faţă de ceilalţi membri ai familiei, şi de societate, în general.

Viaţa este un dar pe care l-am primit de la Divinitate şi de care trebuie să avem grijă până în ultima clipă. M-a impresionat foarte mult citatul pe care l-am găsit zilele trecute: „Trupul este templul tău. Menține-l pur și curat pentru sufletul care locuiește în el”. (Baba Aziz). Cred că noi nu suntem conştienţi de bogăţia pe care o deţinem înăuntrul nostru. Din păcate, o căutăm mai mult în exteriorul nostru decât în interior. Bogăţia este pentru noi reprezentată de casele, maşinile, terenurile, domeniile pe care le deţinem. Dar adevărata bogăţie este sănătatea noastră, mintea limpede, starea de bine. Pierderea persoanelor apropiate ne face să realizăm cât de mult contează ca ei să fi făcut la timp vaccinurile, analizele medicale sau controalele periodice. Timpul trece cu repezeciune şi clipele care au fost nu se mai întorc. Dacă cei dragi ar fi făcut la timp ceea ce ar fi trebuit, astăzi ne-am fi bucurat de prezenţa lor, de vocea lor, de chipul lor şi de glumele lor, pe când aşa acum ne gândim cum ar fi fost dacă… Trebuie să avem grijă de noi pentru a-i face fericiţi pe cei dragi, dar şi pentru a asigura longevitatea familiei. Este evident că nu putem trăi peste 90 de ani dacă nu prevenim, dacă ne lăsăm pradă viciilor, dacă nu ne interesăm de propria sănătate, dacă nu ne tratăm.

woman and girl lying in bed while holding book
Photo by cottonbro on Pexels.com

Cred că noi nu trebuie să repetăm greşelile părinţilor şi bunicilor noştri, care mergeau la medic doar dacă îi durea ceva sau pe ultima sută de metri, atunci când nu se mai putea face nimic. Mentalitatea aceasta total eronată trebuie înlocuită şi trebuie să procedăm potrivit secolului în care trăim. Astăzi avem alte surse de informare şi stă în puterea noastră să le folosim în beneficiul nostru. Să prevenim şi să fim conştienţi de fiecare clipă din viaţa noastră. Mi se strânge sufletul când aud de oameni care au pierit din cauza excesului de alcool, tutun sau a bolilor netratate la timp. Din păcate, investim mai mult în obiecte care, la un moment dat, se deteriorează, decât în propria sănătate/stare de bine. Ni se pare mult să dăm 1.000-2.000 de lei pentru nişte controale anuale, care să ne indice starea de sănătate. Dar nu avem nicio problemă şi cheltuim cu lejeritate aceşti bani pe alte prostii, care ne strică trupul, mintea şi sufletul. O gândire foarte sănătoasă! Trebuie să cultivăm respectul de sine şi să înţelegem că noi şi numai noi suntem creatorii propriului destin. Longevitatea vieţii noastre depinde în exclusivitate de deciziile pe care le luăm. Să nu ne mai autosabotăm, să nu ne fie ruşine în a învăţa lucruri noi şi să întrebăm atunci când nu ştim ceva, indiferent de vârstă. Îmi pare rău pentru fiecare vaccin pe care membrii familiei mele nu l-au făcut atunci când trebuia, pentru fiecare investigaţie amânată, care ar fi putut să le salveze viaţa şi pentru fiecare hotărâre referitoare la sănătate pe care nu au luat-o.

De când în familia mea au fost atât de multe pierderi şi de când a apărut pandemia de Covid-19, am început să fiu mai atentă la problemele legate de sănătate. Am citit foarte mult, am căutat cele mai bune surse de informare şi m-am străduit să înţeleg ce rol joacă sănătatea în viaţa noastră. Ştiu că, uneori, în aceşti ani, am fost prea cicălitoare cu cei dragi din cauza acestui subiect, dar din punctul meu de vedere să prevenim este mai important decât să tratăm, mai ales dacă vrem să trăim mult şi frumos. Nu ezitaţi să mergeţi la consultaţii medicale, să vă verificaţi sănătatea şi să corectaţi lipsurile care apar în organismul dvs. Alungaţi toate gândurile negative, fiţi luminoşi şi încrezători în viitor. Dacă dvs. sunteţi sănătoşi şi familia dvs. va fi fericită. Tineţi cont de asta. Şi urmaţi sfatul dr. Vasi Rădulescu din cartea „Medicina povestită pe înţelesul tuturor”, publicată la Editura Readers Do Good (2021). „Mi-ar plăcea să ai mai multă grijă de tine. Indiferent de vârstă. Nu, nu vei fi altă persoană peste câteva decade. Da, fumatul îţi face rău oricând şi-l vei simţi şi mai târziu. Nu, nu eşti atotputernic când eşti tânăr. Dormi bine în fiecare noapte. Ai grijă de dinţii tăi. Mergi la medic să afli că eşti bine. Informează-te corect. Le faci pe toate pentru viaţa ta”.